Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A hegyi kristály

Kép: gyogyitoasvanyok.hu

 A hegyi kristály

Hegyi kristály karkötő/ Fotó:holdkoasvany.hu

 A hegyikristály  a kvarcásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt kristallosnak, azaz jégnek.

A teljesen színtelen hegyikristály kémiailag ideálisan tiszta kovasav, képlete SiO2. A kvarc fizikai és kémiai tulajdonságai a hegyikristályon tanulmányozhatók a legnagyobb pontos­sággal. Fennőtt kristályai rendszerint kitűnően fejlett, karcsú, hatszöges oszlopok, melyeket a + és - alapromboéder lapjai fednek. A kristályok tökéletes átlátszóságát gyakran zavarják szilárd és folyadékzárványok.

Azokat a hegyikristályokat, melyeknek természetes úton keletkezett finom repedései, a beléjük hatolt igen vékony levegőréteg okozta interferencia folytán szivárványszínt játszanak, írisz- vagy szivárvány-kvarcoknak nevezik. Mesterségesen is előállítják őket úgy, hogy felhevített hegyikristályt hideg vízbe mártanak. Ha a víz színesre festett és a kristályt huzamosabb ideig benne hagyják, a festék behatol és a repedések mentén színesre festett kvarcot kapunk.

A hegyikristály legfőbb lelőhelyei az Alpokban vannak. Az Alpokban századok óta apáról fiúra szálló mesterség a kristály-keresés. A tavaszi olvadás után indulnak meg a kristálykeresők, bejárják a gazdagabb előfordulásaikról ismert nagyobb, valamint az eldugottabb völgyeket, átkutatják a gleccserek hordalékát, a patakmedreket, vizsgálják a kőzetben húzódó kvarcereket, kopogtatván körülöttük a sziklafalat, mikor is a hegyikristályokat rejtő kisebb-nagyobb üregek kongó hanggal árulják el magukat. Az üregek rendesen csak nagyobb ököl, fejnagyságúak, néha azonban rendkívüli méretűek. A kvarckristályok bélelte nagyobb üregeket kristálypincéknek nevezik.

Nagy jelentőséggel bírnak a braziliai lelőhelyek is, ahonnan kitűnő minőségű hegyikristályok származnak nagy mennyiségben. A leggazdagabb előfordulások Goyaz-államban, a Sao Marcos- és Sao Bartholomeo-folyók közötti Serra dos Cristaes vidékén, Cristallina és Araguahy mellett vannak.

Madagaszkár szigetének keleti és északkeleti gneiszes vidékéről eredő folyók ágyából már a 17. században ismertek pompás, átlátszó hegyikristályokat. Az elsődleges előfordulású kristályok üledékes kőzeteket és kristályos palákat átszelő pegmatittelérek üregeiből származnak.

Indiában Madrasz vidékén harmadkori konglomerátokban találják a megkopott, víztiszta hegyikristályokat, melyekből Madrasban briliánsokat, rózsákat, sőt szemüvegeket csiszolnak.

Az Ural- hegységben is találhatók gazdag lelőhelyek.

A hegyikristálynak régebben jelentős szerepe volt az ékszeriparban, a gliptikában, és a díszítőművészet terén. Ékszerbe, a gyémánt pótlására, különösen szívesen csiszolták kisebb, ragyogó kristályait s ezeket nyugati gyémántoknak nevezték. Helyi neveik: máramarosi-, német-, stollbergi-, cseh-, alaszkai-, arkanzasz-, pafoszi-, alenkoni-, ír-, bristol-, quebeki-, similigyémánt voltak.

A hegyikristályt az ó- és középkorban, de még a múlt században is jóval nagyobbra értékelték, mint napjainkban. Ma legjobban az optikai célokra alkalmas, teljesen átlátszó, színtelen, repedés és zárványmentes goyazi kristályokat fizetik meg.

Vogel kristály / Kép: gyogyitokovek.eu

 A magyar királyi jogar gömbje hegyikristályból van, és oroszlánokat véstek bele.

Dr. Vogel szerint a betegségek eredete az éteri testben van, ezért a hegyikristály rezgéseit az energiaáramlás helyreállítására akarta használni. Így született meg a 12 lapra csiszolt Vogel-kristály, mely összegyűjti és átadja az energiákat. A kristályokat természeti adottságaikhoz képest nagyjából 50 fokos szögben csiszolják meg, amihez a Kabbalából ismert élet fája szimbólum geometriája adta az ihletet. Az 51 fokos szög pedig a Gízai piramisok dőlésszöge. Az ősi egyiptomi piramisokkal való kapcsolat sem véletlen: egyes szarkofágokon találtak hegyikristályokat. A Vogel-csiszolásnak köszönhetően a kristályban található energiát egy pontban, koncentrálva gyűjti össze, ezáltal megsokszorozva sugározza vissza az emberi testbe. A modern kristálygyógyászat előszeretettel használja Vogel csodás találmányát az emberi test és étertest gyógyítására.A japánok és a buddhisták a béke, a harmónia, valamint a tisztánlátás megőrzésére használták. 
A strahlereknek hívott svájci kristályvadászok mai napig keresik a szüntelen erózió miatt évről évre előkerülő darabokat. A hegyikristály a „kristályok kristálya", talán a legismertebb, legszélesebb körben alkalmazott ásvány. Igazi jolly joker kőnek számít, mert minden csakrával ès csillagjeggyel kapcsolatban áll. Fènyhozónak is hívják: segít a lelki blokkok oldásában, tiszta gondolatokat ès érzéseket hoz, megszabadít a negatív energiàktól. Ha erős és tiszta bennünk a vágy a változásra, amiért tenni is hajlandóak vagyunk, akkor a hegyikristályt minden segítséget megad ehhez. Tiszta energiája minden más energiát mozgásba képes hoz. Ezoterikusok szerint a hegyikristály kiváló eszköz a tértisztításhoz, valamint tárgyak energetizálásához, töltéséhez. A hegyikristály minden gyógyító kövek feje: erősíti a test minden funkcióját és kiegyensúlyozó hatást gyakorol a testre és a lélekre. Az egyik legsemlegesebb és tiszta éteri energiákat közvetíti, sőt más kristályokkal együtt azok pozitív hatását és erejét növeli. A hegyikristály az az ásvány, amely gyógyító munkára a legalkalmasabb, különösen a csúcs végűek. 


Forrás: wikipédia, gyogyitokovek.eu​

A Ős meséje: A színlátás
Esőmese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/