Kép: egészségesizuletek.hu

A hegyi árnika 

 A hegyi árnika vagy egyszerűen csak árnika(Arnica montana) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék(Asteraceae) családjába tartozó faj. Az árnika nemzetségnek közel harminc faja közül csak kettő él Európában; ezek közül az egyik a hegyi árnika, Európa, Ázsia és Észak- Amerika magasabb hegyvidékeinek gyógynövénye. Magyarországon védett, bár 1999-re kipusztult. Újabban szaporításával és a természetes élőhelyére való visszatelepítésével Markovics Tibor foglalkozik.

A hegyi árnika mészkerülő faj, hegyi réteken, erdőszéleken, szőrfű-gyepekben nő. Magyarországon csak az Alpok alján és az Őrségben fordul elő. Igen ritka, védett növényünk. Gyűjtése azonban tilos!

Szövetregeneráló és gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyógynövényt évszázadok óta használják - hisz már a mesékben is árnikafőzettel kezeli a királyfi sebeit a jó boszorkány... Külsőleg az árnikát leggyakrabban felületes, nyílt seb nélküli sérüléseknél alkalmazzák: zúzódásra, véraláfutásra, ütésre, rándulásra, izom és ízületi fájdalmakra – tinktúra, krém vagy kenőcs formájában.

A pásztorok figyelték meg először, hogy a sérült állatok gyorsabban gyógyultak, ha az árnika leveleit rágcsálták. Mivel velük is gyakran történtek balesetek a hegyekben, elkezdték borogatásként, főzetként alkalmazni sebekre, zúzódásokra.

A népi gyógyászat már a XVI. századtól zúzódásokra, gyulladásos bőrelváltozások kezelésére, nehezen gyógyuló sebekre és fertőtlenítésre használja. Köszvényes bántalom, ízületi panaszok és törések esetén is hatásos. Mivel az árnikából készült forrázat nagyon jó fertőtlenítő, így toroköblögetésre, gyulladás és fájdalom esetén szintén hasznos lehet, illetve megerőltetett hangszálak regenerálására is használják.

Forrás: egeszsegesizuletek.hu, wikipédia