Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hawaii: A Monuala Gardens és a Hitachi Fa

 Hawaii: A Monuala Gardens és a Hitachi Fa

A 160 éves Hitachi fa

 Az ifjúság erős alapokból virágzik - ez a témája a 43. éves Prince Lot Hula fesztiválnak, amelyre a történelmi Iolani-palotában kerül sor, 2020-ban, július 18-án, szombaton, 9-tõl 9-ig. 16:00 és július 19-én, vasárnap, 9-től 15-ig jelentette be a Moanalua Gardens Foundation (MGF), a fesztivál bemutatóját. 

8 kilométerre északnyugatra Honolulu belvárosától terül el egy magánbirtok, a Moanaula Gardens, ami otthont ad az évente megrendezett „Lot Herceg Hula Fesztiváljá"-nak.

„A 2020-as fesztivál témája a fiatalságra összpontosít, akik kumu (tanárok) odaadó erőfeszítései révén folytatják hula hagyományainkat" - mondta Alika Jamile, az MGF ügyvezető igazgatója és elnöke. „Ők a mi hídunk a múltból a jövőbe."

Itt különféle látványosságok mellett a fő attrakciót a jellegzetes hawaii tánc, a hula bemutatója jelenti. A rendezvény a nevét Lot Kapuaiwa hawaii hercegről kapta, aki később V. Kamehaheha király néven uralkodott. Ő a vendégeit, köztük misszionáriusokat előszeretettel szórakoztatta hula táncosok műsorával. A Moanaula Gardens a király gyermekkori otthona volt, napjainkban is sok történelmi épület, valamint ritka fák és növények találhatóak itt.

A terület nyitva áll a látogatók számára egy kisebb belépődíj ellenében, a bevételt a park gondozására és karbantartására fordítják. A fenntartás költségeinek nagy részét azonban a japán elektronikai vállalat, a Hitachi állja, egy különleges fa miatt. Ez egy gyönyörű, hatalmas sámánfa jellegzetes, esernyő formájú lombkoronával a park közepén, egy füves területen látható. A korát 160 évre becsülik, lombja 40 méter átmérőjű területet fed le. Honolulu városa a fát történelmi jelentőségűvé nyilvánította, és védelem alá helyezte. Ugyanakkor az egyik legkedveltebb céges szimbólummá vált Japánban.

A vállalat eredetileg 20.000 dollárt fizetett évente a park eredeti tulajdonosának, Samuel Damonnak, hogy felhasználhassák a fát a hirdetéseikben. Damon 2004–ben bekövetkezett halála után a park tulajdonosa egy helyi vállalat, a Kaimana Ventures lett, akik újratárgyalták a feltételeket a Hitachival, és az éves díjat 400.000 dollárra emelték. A Kaimana Ventures szerint ez a bevétel részben fedezi a park fenntartásának évi 600.000 dolláros költségét.

Forrás: erdekesvilag.hu

Zengő- bongó
Az utolsó csukja be a kaput!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 18. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/