Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A haris ( Crex crex)

Kép: www.vogelwarte.ch

 A haris ( Crex crex)

 Ez az állat nyáron Európában és Ázsiában tenyészik, és Dél-Kelet-Afrikáig vándorol telelni. Gesztenyebarna színnel ez a madár inkább vastag fedélen fut át, öblítéskor gyorsan visszaesik a fedélbe. Repülése gyenge és floppy, amikor menekül a veszély elől. Repülés közben a szárnyain található nagy fényes gesztenyefoltok és a lógó lábak megkülönböztetőek. A legaktívabb kora reggel vagy napnyugtakor.

Az 1970-es évek közepétől Magyarországon folyamatosan fogyatkozott a haris állománya. A nyolcvanas években még jelentős populációja volt, ami az évtized végére eltűnt vagy minimálisra csökkent. Az első nagy területekre kiterjedő felmérésekre 1979-1986 között került sor. Ekkor határolták körül legjelentősebb fészkelőterületeit is. Pontos állományadatok csak a legfontosabb élőhelyekről állnak rendelkezésre. Az 1998-ban végzett felmérés alapján az akkori hazai állományt 1500 pár körülire becsülték. A nálunk fészkelő állomány nagysága a nedves és szárazabb években nagymértékben változhat. A nálunk fészkelők közel fele egyesével, szétszórtan költ. Legjelentősebb hazai állománya a Bodrogzugban, illetve a folyómenti nedves területeken él. Itt a fészkelő párok száma 100-130 között ingadozik.

Forrás: MME


A Leány- és Legény-barlang
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/