Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A gyapjas orrszarvú

Kép: IFLScience!

A gyapjas orrszarvú  (Coelodonta antiquitatis)

 A gyapjas orrszarvú az orrszarvúfélék családjának egy kihalt faja, amely körülbelül 350 000 éve jelent meg a pleisztocén kori Eurázsiában és a kainozoikumi eljegesedés végével tűnt el, mintegy 10 000 éve. Legközelebbi ma élő rokona a szumátrai orrszarvú.

A jégkorszak emberének kortársa volt, őseink vadászták és a barlangok falain  ábrázolták. Nyugat- Európától  Kelet- Ázsiáig elterjedt volt. A mai orrszarvúakhoz hasonlóan két hatalmas tülke volt, amelyek közül az első akár az 1 méteres hosszt is elérhette, a második valamivel kisebb volt. Hosszú, tömött szőrzetet viselt a hideg ellen és a mai rokonainál mélyebben hordta fejét.

Tömege 1800–2700 kilogramm között lehetett, hossza 3,0–3,8 méter között volt, a marmagassága pedig körülbelül 2 méter volt. Úgy élhettek a tundrán, mint afrikai rokonaik a szavannákon: vagyis egyedül vagy kis csoportokban a tundra növényeit legelték.

Valószínűleg az utolsó glaciálist követő felmelegedés miatt pusztulhatott ki. Mások szerint őseink túlzott vadászata okozhatta eltűnésüket.

Forrás: wikipédia

Új lakóval gazdagodott a Szegedi Vadaspark
Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/