Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A grunionok: halak, amelyek évente tömegesen partraszállnak, hogy utódokat nemzenek

Kép: savco.com

 A grunionok: halak, amelyek évente tömegesen partraszállnak, hogy utódokat nemzenek

 Minden évben márciusban, teliholdkor, Dél-Kalifornia csendes-óceáni partvidékének strandjai ezüst fényben csillonak, hiszen  millió  grunion test lepi el a partot. A hullámokkal érkezik a sok- sok apró hal és bellepi a partvonalat,  ameddig a szem ellát, olyan látványt nyújtva, mintha egy reszkető élő határvonal húzódna a szörfvonal mentén.

A nőstény a farkával gyorsan belemélyed a homokba, hogy petéit lerakja, így csak a feje lóg ki belőle. A hím társat választ és körétekeredik, hogy megtermékenyítse a petesejtjeit a hímivarsejtjeikkel. Az egész esemény 30 másodperc alatt lezajlik, de akadnak halak, amelyek néhány percig is a parton maradnak. Ezután a következő hullámokkal  visszatérnek a tengerre.

Ha a grunionok a megfelelő időpontot választják, és a nőstények a megfelelő helyen tojnak, a megtermékenyített petesejtek a következő két hétben biztonságosan fekszenek a nedves homokban, és a tengeri ragadozók számára nem elérhetők, amíg el nem érik az e hónap maximális dagálymagasságát. A homokra, amelybe a petéket rakják le, a víztömegek serkentik az ivadékok kikelését.

A szaporodásnak ez a módja meglehetősen veszélyes:  könnyű zsákmányává válnak a sirályoknak; embereknek, ráadásul víz nélkül nagyon hamar meg is fulladhatnak. Örök relytély miért kockáztatják az életüket ilyen módon szaporodási rituáléjukon. Talán egykor kevesebb ragadozó volt a parton, és a petesejtek biztonságosabb helyen voltak itt, mint a tengeren. 

Könyvajánló : Pete Margit "Cseperedő"
Wolfgang Amadeus Mozart: A kezdetek / 1. rész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/