Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A grunionok: halak, amelyek évente tömegesen partraszállnak, hogy utódokat nemzenek

Kép: savco.com

 A grunionok: halak, amelyek évente tömegesen partraszállnak, hogy utódokat nemzenek

 Minden évben márciusban, teliholdkor, Dél-Kalifornia csendes-óceáni partvidékének strandjai ezüst fényben csillonak, hiszen  millió  grunion test lepi el a partot. A hullámokkal érkezik a sok- sok apró hal és bellepi a partvonalat,  ameddig a szem ellát, olyan látványt nyújtva, mintha egy reszkető élő határvonal húzódna a szörfvonal mentén.

A nőstény a farkával gyorsan belemélyed a homokba, hogy petéit lerakja, így csak a feje lóg ki belőle. A hím társat választ és körétekeredik, hogy megtermékenyítse a petesejtjeit a hímivarsejtjeikkel. Az egész esemény 30 másodperc alatt lezajlik, de akadnak halak, amelyek néhány percig is a parton maradnak. Ezután a következő hullámokkal  visszatérnek a tengerre.

Ha a grunionok a megfelelő időpontot választják, és a nőstények a megfelelő helyen tojnak, a megtermékenyített petesejtek a következő két hétben biztonságosan fekszenek a nedves homokban, és a tengeri ragadozók számára nem elérhetők, amíg el nem érik az e hónap maximális dagálymagasságát. A homokra, amelybe a petéket rakják le, a víztömegek serkentik az ivadékok kikelését.

A szaporodásnak ez a módja meglehetősen veszélyes:  könnyű zsákmányává válnak a sirályoknak; embereknek, ráadásul víz nélkül nagyon hamar meg is fulladhatnak. Örök relytély miért kockáztatják az életüket ilyen módon szaporodási rituáléjukon. Talán egykor kevesebb ragadozó volt a parton, és a petesejtek biztonságosabb helyen voltak itt, mint a tengeren. 

Leónárdó és az új lakó
Róka móka
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/