Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A földimalac (Orycteropus afer)

 A földimalac (Orycteropus afer)

 A földimalac az emlősök osztályába a csövesfogúak rendjébe és a földimalacfélék családjába tartozó Orycteropus nem egyetlen faja. A hosszú pofája végén levő túróorr hasonlít a disznóéra. Fülei azonban a szamáréhoz hasonlítanak, a farka meg olyan, mint a kengurué. Majdnem kizárólag hangyát és termeszeket eszik.

Afrika egyik legfontosabb állata. Olyan mennyiségű termeszt fal fel, hogy sakkban tartja a mérhetetlen károkat okozó termeszeket.

Ásókarmai vannak, melyekkel termeszvárakat tudja szétbontani, de arra is használja, hogy veszély esetén beássa magát. Mellső lábain csak négy ujj van, a hátsókon azonban öt. Nyelve hosszú, keskeny és lapos, mint a szíj és szemölcsökben bővelkedik. A nyelvet az erős nyálmirigyek bőven ellátják nedvességgel, úgyhogy a hangyák rátapadnak.

 Éjszaka keresi termeszekből álló táplálékát. Erős karmaival lyukat kapar a termeszvár cementkeménységű falába. Hosszú, lapos nyelvét bedugja a járatokba. A termeszek ráragadnak, és ő a szájába szívja őket. Megtörténik, hogy a földimalac, ha betört egy termeszbolyba és ott jóllakott, a helyszínen le is fekszik aludni. 

Bőre olyan vastag, hogy meg sem érzi a termeszkatonák harapását. Megvizsgálták egy közvetlenül az evés után elpusztított földimalac gyomortartalmát: 125000 hangyát és 7000 termeszt találtak benne. A földimalac üreget ás magának a földben. Mellső és hátsó lábainak patákhoz hasonló karmaival kiválóan tud ásni. Úgy működik, mint az ásógép. A mellső lábak ásnak, a hátsó lábak pedig hihetetlen sebességgel dobálják ki a földet. 

Kemény és hegyes karmaival védekezni is jól tud. Ha ragadozó támadja meg, a földimalac a hátsó lábára ül, farkára támaszkodik és a mellső lábaival hadonászik. Az is előfordul, hogy a hátára fekszik, és mind a négy lábával védekezik. Fogságban akár 23 évig is élhet.

Az ivarérettséget 2 éves korban éri el. A párzási időszak késő ősszel és télen van. A vemhesség 7 hónapig tart, ennek végén egy utódot hoz a világra.

Forrás: wikipédia

Kép: wikipédia
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
Az orvos, aki csak akkor találkozik a páciensekkel...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/