Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Föld óceánjai soha nem voltak melegebbek

 A Föld óceánjai soha nem voltak melegebbek

 A NASA és a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal tudósai szerint az elmúlt év volt a történelem második legmelegebb éve.

A NASA és a NOAA kutatói évente függetlenül egymástól összegyűjtik és feldolgozzák a szárazföldi és a tenger felszíni hőmérséklet adatait az átlagos globális felszíni hőmérséklet megállapítása érdekében. Az egyes ügynökségek által alkalmazott statisztikai elemzés és az éghajlati modellek ugyanarra a következtetésre jutottak: 2019 volt a második legforróbb év a történelem során. Ez előtt még 2016 volt melegebb.

A NASA Goddard Űrkutatási Intézetének (GISS) tudósai szerint a 2019-es 1,8 fok Fahrenheit fok vagy 0,98 Celsius fok volt, ami melegebb, mint az 1951 és 1980 közötti átlaghőmérséklet, mint a 20. század átlaga. 

A NASA és a NOAA jelentései megegyeznek a Kopernikusz felmérésének következtetéseivel , amelyek mindhárom esetben megerősítették, hogy az elmúlt öt év a legforróbb az elmúlt 140 év időszakában. 

Kopernikusz- műhold az EU Föld-megfigyelési programja,  célja Földünk alrendszereinek (légkör, óceánok, a szárazföldek felszíne) figyelemmel kísérése és olyan megbízható, ellenőrzött és hiteles adatok előállítása, amelyek segítségével megalapozható számos különböző környezetvédelmi és biztonsági jellegű döntés meghozatala. Földünk adatainak folyamatos gyűjtése révén a Kopernikusz program a környezetünk figyelésével és biztonságunk megőrzésével összefüggő létfontosságú feladatok teljesítését segíti. A műholdról érkező adatok jelentős előrelépést tesznek lehetővé a tengerhajózás biztonságának növelésében, az éghajlatváltozás figyelemmel kísérésében, valamint a veszély- és válsághelyzetek kezelésében.

"Az elmúlt évtized egyértelműen a legmelegebb évtized" - mondta egy sajtóközleményben Gavin Schmidt, a GISS igazgatója. "Az 1960-as évek óta minden évtized egyértelműen melegebb volt, mint az előző."

Mint a legtöbb éghajlati tudós, Schmidt az üvegházhatású gázok kibocsátását okolja a  rekordhőmérséklet kialakulásáért.

A NASA modellezési erőfeszítései során az időjárási állomásokról gyűjtött hőmérsékleti adatokat, valamint az óceánbóják, kutatóhajók és az antarktiszi kutatóállomások által rögzített adatokat használták fel.  Mivel a felvételi gyakorlatokat adaptálják, az időjárási állomások megváltoznak és a bóják mozognak, egyetlen adatkészlet sem azonos, de a tudósok a hőmérsékleti adatok egységesítésére törekszenek a pontos éves összehasonlítás érdekében.

A hét elején a tudósok arról számoltak be, hogy a Föld óceánjai soha nem voltak melegebbek.

Forrás: upi.com

Fotó: ATG medialab / ESA
A NASA és a NOAA tudósai egymástól függetlenül megállapították, hogy 2019 volt a legmelegebb év a történelemben. Fotó: NOAA
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
A szerencsét hozó szamár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. július 25. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/