Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Föld második holdja: A 3753 Cruithne

Kép: www.24newshd.tv

 A Föld második holdja: A 3753 Cruithne

 A csillagászatban holdnak nevezik a bolygók, törpebolygók és kisbolygók körül keringő égitesteket. Nekünk is van egy, időtlen idők óta úgy hívjuk, hogy Hold. De nem az az egyetlen, amit holdnak nevezhetünk.

Lassan 30 éve, 1986. október 10-én fedezte fel J. D. Waldron a 3753 Cruithne trójai kisbolygót (hivatalosan „földközeli objektum"), amiről 1997-ben derült ki, hogy a Föld körül kering. De nem egy szép, ellipszis alakban, mint a Hold vagy a műholdak, hanem ún. lópatkó alakú pályán. Tudományos érdekessége, hogy több más kisbolygóhoz hasonlóan a kémiai összetétele a Naprendszer kialakulásakor fennálló állapotokat tükrözi.

Ilyen lópatkó pályán keringő, anyabolygóhoz csatolt mozgású kisbolygót a Neptunusz, a Mars és a 2002 AA29 kisbolygó esetében a Föld társaságában is megfigyeltek. Ezekkel a pályákkal rokon pályán mozog a Cruithne is, de pályája a Föld L4 Lagrange pontja körül záródó pálya.

Pályájának érdekessége, hogy keringési ideje 1:1-es rezonanciában van a Földével, vagyis közel azonos idő alatt kerüli meg a Napot, mint a Föld, ezért tréfásan a Föld „második hold"-jának is nevezik. Legkisebb távolsága a Földtől 12 500 000 km, tehát jóval távolabb van (32x), mint a Hold. Nincs a Földdel ütköző pályán.

A Cruithne kisbolygó pályája a Földdel együtt forgó koordináta-rendszerben (sárga vonal)
Az utolsó ovis nyár
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/