Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Föld Kék Zónái, ahol az emberek akár 100 évig is élnek

Peter H képe a Pixabay -en.

 A Föld Kék Zónái, ahol az emberek akár 100 évig is élnek

 A hosszú élet szempontjából legfontosabb kérdés márpedig továbbra is az, hogy hogyan élünk. Az életmódtól az önmegvalósításon át a stresszkezelésig.

Egy kutató, Dan Buettner a National Geographic-kal való együttműködésben összegyűjtötte azokat a földrajzi területeket, ahol 10-szer nagyobb eséllyel érik meg a 100 év feletti kort az ott élők és elnevezték ezeket Kék Zónáknak. A Kék Zónák a Földnek azon területein vannak, ahol a bolygó többi részéhez képest kimutathatóan magasabb a 100 éven felüliek aránya. Van olyan kék zóna, ahol ahol 100-szor többen érik el a 100 év fölötti kort, mint a világ más pontjain.

Azt kutatták, hogy mi lehet az oka és, hogy miért képesek ezeken a helyeken ilyen extrém magas kort ennyire jó eséllyel megélni. Kék Zónák lakóinak számítanak a japán Okinawa szigeten lakók, a szardíniaiak, az abházok Grúziában, a pakisztáni hunza népcsoport területe. Hasonlóan jók a hosszú élet esélyei a vilcabambáknak Ecuadorban és egy görög népcsoport tagjainak Ikária szigetén.

De azért Amerikának is van kék zónája, bármennyire hihetetlennek tűnik. A kaliforniai kék zónaként ismert Loma Linda nincs messze Los Angelestől, és mintegy negyven százalékban hetednapi adventisták lakják, akik feltűnően sokáig élnek. Nem véletlenül, hiszen ez a vallás szigorúan rendelkezik az egészséges életmódról, nem szabad például inni és dohányozni, javallott viszont testmozgást végezni. Akik pedig még a hetednapi adventistáknál is tovább élnek, azok a vegetáriánus hetednapi adventisták, akiknél vélhetően a szív-, a vese- és a cukorbetegség alacsony előfordulása is javítja a mutatókat.

Egyetlen vizsgált csoport tagjai sem voltak túlsúlyosak, túl tápláltak. Nagy arányban fogyasztottak olyan ételeket, amit élő „tápláléknak" nevezünk. Nagy mennyiségű zöldséget, növényféléket fogyasztanak nyersen. Ezzel elegendő vitamin, ásványi anyag és rost bevitelét biztosítják a test számára.
Az ott élőknek sok céljuk van, szeretnek dolgozni, és ez egész életükre jellemző, szeretik az életet és eleve hosszú távra terveznek. A családokban a legidősebbeket tartják a legértékesebbnek, fontos számukra az idősek bölcsessége, tisztelik, megbecsülik és nagyon szeretik az öregeket. Fontosak számukra a baráti kötelékek és ápolják is a barátságot.

Szín-játék
A hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/