Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Föld

A Föld 

 A Nap harmadik bolygója és a legnagyobb a négy sziklás belső bolygó között.

A Naprendszer bolygói közül egyedül a Földön van jelentős mennyiségű felszíni víz, valamint nitrogénben és oxigénben gazdag légkör. Abban is egyedüli, hogy rajta kívül nem ismerünk más bolygót, amelyen bizonyosan megjelent volna a növények és állatok komplex populációját felépítő élet.

A Föld tengelyének mozgása:

A Nap és a Hold gravitációs vonzása miatt a Föld tengelye a búgócsigához hasonló billegő mozgást végez a térben, bár egy teljes fordulat kereken 25.700 évet vesz igénybe. Ez a mozgás (precesszió) okozza a csillagkoordináták lassú időbeli változását.

Tengelyhajlás, rotáció és pálya:

- A Föld tengelyének 23,5°-os hajlásszöge okozza a keringés során bekövetkező évszak változásokat. A Föld 24 óra alatt fordul meg a tengelye körül. Azt az időtartamot, amely alatt a Föld egy keringést végez, évnek nevezzük. A tengelyhajlási szög a precessziós mozgás alatt változatlan.

A Föld forgása

Az Északi Sarkon függőleges tengely körül vízszintesen forgunk balra: az égitestek lemaradnak jobbra, mint a buszból nézve a fák az út szélén. (A távolabbiak lassabban maradnak le, sőt "jön velünk a Hold": olyan messze van, hogy észre sem vesszük a lemaradását.) Az Egyenlítő síkja itt vízszintes. Csak 1 csillag kel/nyugszik: a Nap, a többiek vagy mindig a horizont fölött maradnak, vagy mindig alatta.
Az Egyenlítőn vízszintes észak-déli irányú tengely körül forog a Föld nyugatról keletre, s ahogy hátrafelé lemarad a környező világ, keleten függőlegesen kel föl minden, s nyugaton függőlegesen nyugszik le. Az Egyenlítő síkja függőleges. Minden csillag kel/nyugszik.
Hazánk az Északi Sark és az Egyenlítő között nagyjából a felénél helyezkedik el a Földön, tehát tőlünk nézve a Föld forgástengelye és az Egyenlítő síkja is ferdén áll, s így ferdén kelnek föl és ferdén nyugszanak le az égitestek. A forgástengely irányának a horizont fölötti magassága (minden északi földrajzi szélességen) egyenlő az adott phi földrajzi szélességgel. A Sarkcsillag körüli phi szögön belül lévő - ún. cirkumpoláris - csillagok (pl. Nagygöncöl, Kisgöncöl, Cassiopeia csillagai) soha nem mennek a horizont alá, ezért minden derült éjjel megfigyelhetőek (csak mindig más felé).

Légkör és időjárás:

A Földet övező atmoszféra legalsó rétege fontos szerepet játszik az élet védelmében és fenntartásában. Nemcsak hogy megvédi a felszínt a túlzott napsugárzástól, és a meteoritbecsapódásoktól, de sűrűsége, valamint a Föld kedvező Nap-távolságának együttes hatása révén a víz folyékony halmazállapotban maradásához megfelelő hőmérsékletet biztosít. A víz és a szén-dioxid a növények tápláléka, amelyek az állati élet szempontjából nélkülözhetetlen oxigént szabadítják fel. Az atmoszféra körforgása a sarkok és az egyenlítő közötti hőenergia újraelosztásának fontos mechanizmusa.

Geográfia és geológia:

A Föld kérge lemezeknek nevezett részekből épül fel, amelyek a képlékeny köpenyen úsznak, és lassan távolodnak egymástól, vagy egymás alá süllyednek, illetve csúsznak. A hegyláncok, a vulkáni tevékenység és a földrengések a lemezek mentén jönnek létre, illetve keletkeznek. A Föld vas-nikkel magjának a külső része folyékony halmazállapotú, és ennek a folyékony külső magnak a mozgásai gerjesztik a Földnek az űrbe terjedő mágneses terét, melyet magnetoszférának nevezünk.

Forrás: babszerabab.lapunk.hu

450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip,...
A Leány- és Legény-barlang
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/