Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A év természetfotói nyertesek

 A év természetfotói nyertesek

 A Londoni Természettudományi Múzeum fotó versenyén a magyar résztvevők közül dicséretben részesült Máté Bence Túlélési ösztön Fotósorozatának egyik képe, aki 2008 óta vadon élő állatok fényképezésének rejtelmeit örökíti meg a világ minden tájáról, ideértve Magyarországot, Costa Ricát, Brazíliát, Norvégiát, Dél-Afrikát és Erdélyt (Románia). 2010-ben az év vadon fotósa címet kapta meg. Ugyancsak dicséretet kapott Potyó Imre csillagvirágról készített képe.

Tököly Csaba kócsagot ábrázoló fotójára pedig jelenleg is lehet szavazni  a közönség díjért. Amennyiben támogatni szeretnéd, megteheted 2020. február 4- éig egészen pontosan délután 14 óráig a következő linken: Hajnalra öltö

A kínai Csinghaj tartományban élő Jongcsing Bao nyerte a 2019-es év természetfotósának járó díjat. A kivételes felvételen egy tibeti róka és egy mormota küzdelmének egy pillanata látható. A kép egyszerre vicces és hátborzongató, és jól megmutatja a természeti drámák világát.

Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke szerint a fotósnak egy tökéletes, energikus és intenzív pillanatot sikerült megörökítenie. A Tibeti-fennsík csinghaji részén egyébként is remek felvételek születnek, de Jongcsing képe egészen kivételes. Sir Michael Dixon, a Londoni Természettudományi Múzeum igazgatója hozzátette, a fotó jól ábrázolja az életben maradásért folytatott harcot. A felvétel egy olyan régióban született, amelyet gleccserei miatt sokszor a harmadik pólusnak is neveznek, a környezeti átalakulás viszont súlyos veszélyt jelent a térségre.

Az új-zélandi Cruz Erdmann lett az év fiatal fotósa. A 14 éves tehetség egy nagyúszójú kalmárt örökített meg Indonézia partjainál, Celebesz vizeiben. A kép elkészítése nem volt egyszerű feladat, hiszen a fiatal fotósnak a tenger sötét mélyén kellett résen lennie.

 Az indiai Ripan Biszvasz készítette az év állati portréját. A fotós épp egy vöröshangya-kolóniát fényképezett Nyugat-Bengálban, amikor megpillantotta a különös külsejű állatot. Mint utóbb kiderült, nem egy rovarral, hanem egy hangyát imitáló pókkal találkozott.

 A kínai Sangcsen Fan Állatok és Környezetük kategóriában győzött. Felvételén az látható, hogy az Altun San Nemzeti Park területén található Kumukuli-sivatagban miként vonul egy csapat antilop. Az állatok a Tibeti-fennsík magasan fekvő, hideg környezetében is jól elboldogulnak.

 A norvég Audun Rikardsen a Madarak Viselkedése kategóriában győzött. A fotós észak-norvégiai otthona közelében, a tengerpartnál helyezett ki egy fotócsapdát, majd a közelben elrejtőzött, hogy szirti sasokat fotózhasson. Egy ágat és időnként húst is kihelyezett a kamera mellé, abban bízva, hogy a madarak odatelepednek majd. A három évig tartó projekt alatt egy sas odaszokott a területhez, az élőlényt többször is sikerült lencsevégre kapnia.

Forrás: ng.hu 

Kávékultúra felsőfokon
A hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/