Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Dumbó- polip

 A Dumbó- polip

Kép: 1drivenews.ru

 A Grimpoteuthis-fajok a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő. Általában 3000-4000 méteres mélységekben élnek, de akár 7000 méter mélyben is fellelhetők. A legnagyobb kifogott példány 1,8 méter hosszú és 5,9 kilogramm testtömegű volt. Az átlag Grimpoteuthisok mérete és testtömege ennél kisebb.A helyváltoztatáshoz a szifójukból kinyomott vízsugarat, valamint a fejük két oldalán levő úszóikat használják fel. Az úszóik fülekre emlékeztetnek, emiatt ezeket az állatokat Dumbó-polipoknak becézik. A hímek egyik karja párzókarrá (hectocotylus) alakult át, ennek segítségével pumpálják a nőstényekbe a spermatofórákat (hímivarsejtcsomagokat). A fajokon belül a két nem méretben és a tapadókorongok elhelyezkedésében is különböznek. A felboncolt nőstényekben, a kutatók több fejlődési állapotban levő petéket találtak, ami azt jelenti, hogy a Grimpoteuthis-fajoknak nincs meghatározott szaporodási időszakuk; tehát amint a pete kifejlődött a nőstény kibocsátja magából.

A  Grimpoteuthis nemzetségbe 18 különféle polip tartozik. Ezek a rejtélyes lábasfejűek nagyon ritka látványok, éppen azért, mert a mélyben élnek, ám néhány alkalommal észlelték őket, és így tudjuk, hogy általában rákféléket és férgeket esznek. Megfigyelték őket olyan mélytengeri hidrotermikus szellőzőnyílások körül is, amelyek a tengerfenék olyan területein helyezkednek el, ahol forró és ásványi anyagokban gazdag folyadékok távoznak a vulkáni tevékenység miatt.

 A kutatók megállapították, hogy ezek az állatok mindenféle szülői gondoskodás nélkül nőnek fel. A Dumbo-polipok teljes sötétségben élnek több ezer méter mélységben, ott, ahol a víz hőmérséklete alig néhány Celsius-fokos.

Egy mélytengeri robot néhány éve egy korallal együtt hozott csaknem kétezer méteres mélységből a felszínre egy két centiméteres petét, amelyből a kutatóhajó fedélzetén kikelt egy kis polip. Link: https://videa.hu/videok/origo/allatok/mmc2.mp4-dumbo-polip-kikeles-lrxYtIyoxyBeBfb7

Később a kis állatot a Münsteri Egyetemi Klinikán speciális műszerekkel átvilágították. A felvételek alapján a Bonni Egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai Intézetének kutatói elkészítették az állat belső anatómiájának háromdimenziós modelljét. Feltűnt számukra egy nagy szikhólyag, amely a fiatal állat táplálásáért felel a kikelésig.

Forrás: wikipédia, origo.hu

Született egy kis tapír
A kis gyufaárus lány

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 09. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/