Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Dumbó- polip

 A Dumbó- polip

Kép: 1drivenews.ru

 A Grimpoteuthis-fajok a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő. Általában 3000-4000 méteres mélységekben élnek, de akár 7000 méter mélyben is fellelhetők. A legnagyobb kifogott példány 1,8 méter hosszú és 5,9 kilogramm testtömegű volt. Az átlag Grimpoteuthisok mérete és testtömege ennél kisebb.A helyváltoztatáshoz a szifójukból kinyomott vízsugarat, valamint a fejük két oldalán levő úszóikat használják fel. Az úszóik fülekre emlékeztetnek, emiatt ezeket az állatokat Dumbó-polipoknak becézik. A hímek egyik karja párzókarrá (hectocotylus) alakult át, ennek segítségével pumpálják a nőstényekbe a spermatofórákat (hímivarsejtcsomagokat). A fajokon belül a két nem méretben és a tapadókorongok elhelyezkedésében is különböznek. A felboncolt nőstényekben, a kutatók több fejlődési állapotban levő petéket találtak, ami azt jelenti, hogy a Grimpoteuthis-fajoknak nincs meghatározott szaporodási időszakuk; tehát amint a pete kifejlődött a nőstény kibocsátja magából.

A  Grimpoteuthis nemzetségbe 18 különféle polip tartozik. Ezek a rejtélyes lábasfejűek nagyon ritka látványok, éppen azért, mert a mélyben élnek, ám néhány alkalommal észlelték őket, és így tudjuk, hogy általában rákféléket és férgeket esznek. Megfigyelték őket olyan mélytengeri hidrotermikus szellőzőnyílások körül is, amelyek a tengerfenék olyan területein helyezkednek el, ahol forró és ásványi anyagokban gazdag folyadékok távoznak a vulkáni tevékenység miatt.

 A kutatók megállapították, hogy ezek az állatok mindenféle szülői gondoskodás nélkül nőnek fel. A Dumbo-polipok teljes sötétségben élnek több ezer méter mélységben, ott, ahol a víz hőmérséklete alig néhány Celsius-fokos.

Egy mélytengeri robot néhány éve egy korallal együtt hozott csaknem kétezer méteres mélységből a felszínre egy két centiméteres petét, amelyből a kutatóhajó fedélzetén kikelt egy kis polip. Link: https://videa.hu/videok/origo/allatok/mmc2.mp4-dumbo-polip-kikeles-lrxYtIyoxyBeBfb7

Később a kis állatot a Münsteri Egyetemi Klinikán speciális műszerekkel átvilágították. A felvételek alapján a Bonni Egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai Intézetének kutatói elkészítették az állat belső anatómiájának háromdimenziós modelljét. Feltűnt számukra egy nagy szikhólyag, amely a fiatal állat táplálásáért felel a kikelésig.

Forrás: wikipédia, origo.hu

Szakértők becslése szerint, a levegő egy tornádó t...
A didergő király
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/