Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A dobermann

Yama Zsuzsanna Márkus képe a Pixabay -en.

 A dobermann

 Ez a fajta megérdemli, hogy felvegyék a legveszélyesebb kutyák listájára. Mindenki tudja, hogy a dobermánok meglehetősen veszélyes és agresszív kutyák. Őrzőkutyaként nevelkedtek Németországban. Egy felnőtt doberman átlagos súlya 30 és 41 kg között van. Ezek a kutyák nagyon intelligensek és nagyon hűségesek a gazdájukhoz. Rendszerint csak akkor támadnak, ha úgy látják, hogy a kívülállók közvetlen fenyegetést jelentenek családjukra és annak vagyonára. De nem szabad provokálni őket - akkor azonnal agresszívvé válnak.

Karl Friedrich Louis Dobermann adószedő volt, de egyúttal ellátta a gyepmesteri és sintéri teendőket is, így feladatai közé tartozott, hogy a kóbor kutyákat befogni is. Ezek közül választotta ki a legvadabb egyedeket, amelyeket aztán a pároztatások során felhasznált. A fajta tenyésztésében a legnagyobb szerepet az ún. „mészároskutyák" játszották, amely akkoriban egy tudatosan szelektált „fajtának" számított, amelyek a mai rottweiler korai ősének tekinthetők. Ezeket az elsősorban Türingiában  előforduló fekete-rozsdabarna jegyekkel rendelkező juhászkutyákkal keresztezték. Dobermann ezeket a keverék egyedeket használta fel tenyésztő munkája során az 1870-es években.

Ez a „fajta" nemcsak mint éber jelzőkutya, hanem mint őrző-védő feladatokra kiválóan alkalmas munkakutya és házikutya került be a köztudatba, a XX. század elejétől pedig rendőrkutyaként is széles körben elterjedt. A dobermann tenyésztés célja egy középnagy, erőteljes, izmos felépítésű kutya létrehozása, amely tömegessége mellett igen elegáns és nemes felépítésben testesül meg. A dobermann napjainkban kísérő-, védő- és munkakutyaként alkalmazható, de a családi környezethez is kitűnően alkalmazkodik.

Zengő- bongó
A szivárványos guppi (Poecilia reticulata)
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/