Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A denevérek kivételével a tobzoskák az egyetlen emlősök, akikről megállapítást nyert, hogy SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kórokozóval fertőzöttek

Kép: IFLScience!

 A denevérek kivételével a tobzoskák az egyetlen emlősök, akikről megállapítást nyert, hogy SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kórokozóval fertőzöttek

Kínában virágzik az illegális tobzoska kereskedelem. A Hongkongi Egyetem kutatócsoportja kis számú maláj-tobzoskát vizsgált meg a csempészet elleni razzia során elkobzott állatok közül és felfedezték, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus két közeli rokonának a hordozói.

18 állatból vettek mintát egy 2017. augusztus és 2018. január közötti, Dél-Kínában szállított szállítmányból, és közülük ötben találtak SARS-CoV-2-vel kapcsolatos koronavírusokat. A 2018-ban egy második tartományban elkobzott12 tobzoska közül három további hordozót találtak, valamint egy másik hordozót észleltek egy harmadik tartományban 2019-ben elkobzott szállítmányból.

A tobzoskákból izolált koronavírusok szekvencia-hasonlósága körülbelül 85-92 százalék volt a SARS-CoV-2-hez viszonyítva. Az egyik vírus különösen erős hasonlóságot mutat a „tüske" fehérjét kódoló régióval, amely meghatározóan a koronavírusok jellemzője. A megállapítások azonban nem konkrétak, mivel az összes kimutatott törzsből hiányoztak a szekvenciális változások, amelyeket megfigyeltek a humán SARS-CoV-2 kórokozóban. 

Ez megkérdőjelezi annak valószínűségét, hogy átadták-e a vírust az emberekre, bár a mai napig a denevérek kivételével a tobzoskák az egyetlen emlősök, akikről megállapítást nyert, hogy SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kórokozóval fertőzöttek.

Néhány szó a tobzoskákról:

A tobzoskák felépítésének legnagyobb különlegessége minden bizonnyal a testüket tetőcserép módjára borító pikkelyek. Magyar nevük is innen ered: a pikkelyek úgy rendeződnek el, és olyan a megjelenésük, mintha fenyőtobozok lennének. A pikkelyek a fejtetőtől a farok végéig beborítják az állat testét, egyedül a hasoldala az, amely nem páncélozott: itt finom szőrzet borítja őket.

A tobzoskák pikkelyeinek száma az életkor előrehaladtával nem változik: a születésükkor meglévő pikkelyek számával élik le életüket. A pikkelyek természetesen ki vannak téve a külső környezeti hatásoknak, így folyamatosan kopnak, de alulról újranőnek – akár az emberi köröm.

A rovarevő életmódhoz alkalmazkodott a tobzoskák gyomrának felépítése. A gyomor belső felszínét vastag szaruréteg fedi, az oda épen bekerült hangyák és termeszek csípése ellen. A gyomor váladékai hamarosan végeznek a rovarokkal, a kitinpáncéljukat pedig az erős szarufogmezők és a bekerült homok- és kavicsdarabkák őrlik meg.

A bizonyítékok nem elegendőek a tobzoskák közvetlen befolyásolására a SARS-CoV-2 kitörésében, ám a szakemberek figyelmeztetik  az állattulajdonosokat, hogy a fogva tartott tobzoskákat körültekintően kell kezelni, miközben további vizsgálatokat végeznek az emberek fertőzésének lehetőségeiről. 

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a vadon élő állatok piacán történő értékesítésüket azonnal meg kell állítani, az ilyen jellegű jövőbeli járványok kitörésének megakadályozása érdekében. Ezt a döntést szerencsére támogatta a kínai kormány azon döntése is, amely a pandémiára reagálva megtiltotta a vadállatok kereskedelmét és fogyasztását .

Forrás: IFLScience!, wikipédia

Telefonalkalmazás segíti a mérgező állatok beazono...
Hátborzongató ember arcú hal Kínában

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 09. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/