Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A denevérek kivételével a tobzoskák az egyetlen emlősök, akikről megállapítást nyert, hogy SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kórokozóval fertőzöttek

Kép: IFLScience!

 A denevérek kivételével a tobzoskák az egyetlen emlősök, akikről megállapítást nyert, hogy SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kórokozóval fertőzöttek

Kínában virágzik az illegális tobzoska kereskedelem. A Hongkongi Egyetem kutatócsoportja kis számú maláj-tobzoskát vizsgált meg a csempészet elleni razzia során elkobzott állatok közül és felfedezték, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus két közeli rokonának a hordozói.

18 állatból vettek mintát egy 2017. augusztus és 2018. január közötti, Dél-Kínában szállított szállítmányból, és közülük ötben találtak SARS-CoV-2-vel kapcsolatos koronavírusokat. A 2018-ban egy második tartományban elkobzott12 tobzoska közül három további hordozót találtak, valamint egy másik hordozót észleltek egy harmadik tartományban 2019-ben elkobzott szállítmányból.

A tobzoskákból izolált koronavírusok szekvencia-hasonlósága körülbelül 85-92 százalék volt a SARS-CoV-2-hez viszonyítva. Az egyik vírus különösen erős hasonlóságot mutat a „tüske" fehérjét kódoló régióval, amely meghatározóan a koronavírusok jellemzője. A megállapítások azonban nem konkrétak, mivel az összes kimutatott törzsből hiányoztak a szekvenciális változások, amelyeket megfigyeltek a humán SARS-CoV-2 kórokozóban. 

Ez megkérdőjelezi annak valószínűségét, hogy átadták-e a vírust az emberekre, bár a mai napig a denevérek kivételével a tobzoskák az egyetlen emlősök, akikről megállapítást nyert, hogy SARS-CoV-2-vel kapcsolatos kórokozóval fertőzöttek.

Néhány szó a tobzoskákról:

A tobzoskák felépítésének legnagyobb különlegessége minden bizonnyal a testüket tetőcserép módjára borító pikkelyek. Magyar nevük is innen ered: a pikkelyek úgy rendeződnek el, és olyan a megjelenésük, mintha fenyőtobozok lennének. A pikkelyek a fejtetőtől a farok végéig beborítják az állat testét, egyedül a hasoldala az, amely nem páncélozott: itt finom szőrzet borítja őket.

A tobzoskák pikkelyeinek száma az életkor előrehaladtával nem változik: a születésükkor meglévő pikkelyek számával élik le életüket. A pikkelyek természetesen ki vannak téve a külső környezeti hatásoknak, így folyamatosan kopnak, de alulról újranőnek – akár az emberi köröm.

A rovarevő életmódhoz alkalmazkodott a tobzoskák gyomrának felépítése. A gyomor belső felszínét vastag szaruréteg fedi, az oda épen bekerült hangyák és termeszek csípése ellen. A gyomor váladékai hamarosan végeznek a rovarokkal, a kitinpáncéljukat pedig az erős szarufogmezők és a bekerült homok- és kavicsdarabkák őrlik meg.

A bizonyítékok nem elegendőek a tobzoskák közvetlen befolyásolására a SARS-CoV-2 kitörésében, ám a szakemberek figyelmeztetik  az állattulajdonosokat, hogy a fogva tartott tobzoskákat körültekintően kell kezelni, miközben további vizsgálatokat végeznek az emberek fertőzésének lehetőségeiről. 

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a vadon élő állatok piacán történő értékesítésüket azonnal meg kell állítani, az ilyen jellegű jövőbeli járványok kitörésének megakadályozása érdekében. Ezt a döntést szerencsére támogatta a kínai kormány azon döntése is, amely a pandémiára reagálva megtiltotta a vadállatok kereskedelmét és fogyasztását .

Forrás: IFLScience!, wikipédia

Mindenki fája
A világ legveszélyesebb skorpiója
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/