Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A delfinek tudatosan csökkentik a pulzusukat merüléskor

India Owens fotója a Pexels oldaláról

 A delfinek tudatosan csökkentik a pulzusukat merüléskor

 Egy új tanulmány szerint, szakértők megállapították, hogy a delfinek lassítják a pulzusukat lemerülés előtt, hogy megőrizzék az oxigént és megelőzzék a nyomással járó problémákat. A kutatás azt jelzi, hogy a delfinek és más tengeri emlősök tudatosan csökkentik pulzusukat, hogy meghosszabbítsák a merülés időtartamát.

"A delfinek képesek változtatni a pulzusszám csökkenését, hasonlóképpen, ahogyan Ön és én is képesek vagyunk csökkenteni a légzésünk sebességét" - mondta Dr. Andreas Fahlman, a Fundacjon Oceanográfic spanyolországi munkatársa . "Ez lehetővé teszi számukra az oxigén megtakarítását merülésük során, és kulcsfontosságú lehet a búvárkodással kapcsolatos problémák,  mint például a dekompressziós betegség elkerülése szempontjából is."

Az eredmények soha nem látott betekintést nyújtanak abba, hogy a tengeri emlősök miként konzerválják az oxigént és alkalmazkodnak a nyomáshoz merülés közben.

A vizsgálat három hím palackorrú delfinre összpontosult, akiket arra tanítottak, hogy utasításuk alapján különböző hosszú ideig tartsák lélegzetvételüket.

"A delfineket hosszú lélegzetvisszafogásra képeztük. - magyarázta Dr. Fahlman. - Amikor arra kértük őket, hogy tartsák vissza a lélegzetüket, a pulzusuk a légzés visszatartása előtt vagy közvetlenül csökkent. Megfigyeltük azt is, hogy a delfinek gyorsabban és tovább csökkentették pulzusukat a hosszú lélegzetvisszafogásra való felkészülés során, a többi visszatartáshoz képest. "

Forrás: earth.com

Dió Magazin - 2022 - Július
A csodafivérek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/