Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Dél-afrikai Hydnora virág

A Dél- afrikai Hydnora virág

Hydnora africana

 A farkasalmafélék családjába sorolt Hydnorát látva, úgy érezhetjük,mintha egy fiktív bolygón lennénk egy sci-fi filmben.  Pedig ez a virág Dél Afrikában található a sivatagban. Parazita életmódot folytat, és a legtöbb idejét a föld alatt tölti . Ezekben a növényekben nincs klorofill így nem is végeznek fotoszintézist. Tápanyagait teljes egészében a gazda növényből nyeri. A Hydnora olyan enzimmel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy feloldja áldozata néhány gyökerét azért, hogy hozzá kapcsolódjon. Amint létrejön a kapcsolat, elveszi a tápanyagok egy részét, amelyeket a gazdanövény fotoszintézis során termel.  Azon ritka alkalomkor pedig, amikor a sivatagban elkezd esni az eső , végre a felszínre emelkedik és a virágja felfedi magát. 

Miért áhítják a bogarak a közelségét? Mert nagyon erős és kellemetlen szaga van, amely a leginkább a széklethez hasonlítható. Ezt a szagot az ozmoforok képezik, amely egy fehér szivacsos terület a belső felületén, s mely végül színét szürkévé változtatja. Az ozmoforokat először „csali testeknek" hívták. Számos trágyabogarat és legyet csal segítségükkel magához. Még mielőtt azt hinnéd, hogy ez a növény  húsevő is, el kell mondanom: nem, ő nem eszik bogarakat. Egyszerűen csak itt tartja őket. Kétlaki növény, tehát külön hím és nőstény egyedekkel rendelkezik. Addig ücsörögteti a foglyait ebben a csapdában amíg a virág teljesen éretté nem válik. Amint ez megtörténik elengedi az összes bogarat, hogy tovább mehessenek és a pollenjeit eljuttassák a környék többi virágjaira.

Húsos őszibarackra emlékeztető, narancs színű virága olyan termést hoz létre, amelynek két évre van szüksége a föld alatti beéréshez. A termése ízében és szerkezetében hasonlít a burgonyához. Átmérője legfeljebb 8 centiméter, és gyümölcsönként 20 ezer vetőmagot tartalmaz. Sok kis állat élelmezési forrásként használja. Ilyenek: a madarak, a sakálok, a sertések és a vakondokok. Gyógyhatása miatt a gyógyászatban is használják. Enyhíti a vese, a hólyag és a hasmenés problémákat, ide értve a dizentériát is.

Érdekesség, hogy magvait elvitték az Egyesült Államokba, ahol elültették. A Hydnora virág nagyon hosszú idő múlva, egészen pontosan 5 és fél évvel a vetés után bújt elő a földből. 

Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
A fénysebesség mérése
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/