Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Dél-afrikai Hydnora virág

A Dél- afrikai Hydnora virág

Hydnora africana

 A farkasalmafélék családjába sorolt Hydnorát látva, úgy érezhetjük,mintha egy fiktív bolygón lennénk egy sci-fi filmben.  Pedig ez a virág Dél Afrikában található a sivatagban. Parazita életmódot folytat, és a legtöbb idejét a föld alatt tölti . Ezekben a növényekben nincs klorofill így nem is végeznek fotoszintézist. Tápanyagait teljes egészében a gazda növényből nyeri. A Hydnora olyan enzimmel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy feloldja áldozata néhány gyökerét azért, hogy hozzá kapcsolódjon. Amint létrejön a kapcsolat, elveszi a tápanyagok egy részét, amelyeket a gazdanövény fotoszintézis során termel.  Azon ritka alkalomkor pedig, amikor a sivatagban elkezd esni az eső , végre a felszínre emelkedik és a virágja felfedi magát. 

Miért áhítják a bogarak a közelségét? Mert nagyon erős és kellemetlen szaga van, amely a leginkább a széklethez hasonlítható. Ezt a szagot az ozmoforok képezik, amely egy fehér szivacsos terület a belső felületén, s mely végül színét szürkévé változtatja. Az ozmoforokat először „csali testeknek" hívták. Számos trágyabogarat és legyet csal segítségükkel magához. Még mielőtt azt hinnéd, hogy ez a növény  húsevő is, el kell mondanom: nem, ő nem eszik bogarakat. Egyszerűen csak itt tartja őket. Kétlaki növény, tehát külön hím és nőstény egyedekkel rendelkezik. Addig ücsörögteti a foglyait ebben a csapdában amíg a virág teljesen éretté nem válik. Amint ez megtörténik elengedi az összes bogarat, hogy tovább mehessenek és a pollenjeit eljuttassák a környék többi virágjaira.

Húsos őszibarackra emlékeztető, narancs színű virága olyan termést hoz létre, amelynek két évre van szüksége a föld alatti beéréshez. A termése ízében és szerkezetében hasonlít a burgonyához. Átmérője legfeljebb 8 centiméter, és gyümölcsönként 20 ezer vetőmagot tartalmaz. Sok kis állat élelmezési forrásként használja. Ilyenek: a madarak, a sakálok, a sertések és a vakondokok. Gyógyhatása miatt a gyógyászatban is használják. Enyhíti a vese, a hólyag és a hasmenés problémákat, ide értve a dizentériát is.

Érdekesség, hogy magvait elvitték az Egyesült Államokba, ahol elültették. A Hydnora virág nagyon hosszú idő múlva, egészen pontosan 5 és fél évvel a vetés után bújt elő a földből. 

Sün-vacok
Meg lehet- e állapítani, hogy valójában mennyi ide...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/