Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A dalai láma: Élet a száműzetésben 2. rész

Kép: cdn.britannica.com

 A dalai láma: Élet a száműzetésben 2. rész

 Az lhászai felkelés és a kínai tibeti hatalomkonszolidáció nyomán, tibetiek tízezrei követték a dalai lámát a száműzetésbe. 1960-ban Dharamsalában , az indiai Himachal Pradesh állam egykori brit dombállomásán hozta létre száműzetésében kormányát , ahol továbbra is tartózkodott. Az indiai kormány azonban vonakodott megengedni, hogy az összes tibeti menekült egy régióba koncentrálódhasson, és így településeket hozott létre a szubkontinensen keresztül, ahol a tibetiek gazdálkodói közösségeket hoztak létre és kolostorokat építettek. 

A menekültek jóléte, a tibeti kultúra megőrzése a száműzetésben, különösen a tibeti intézmények szisztematikus megsemmisítéséről szóló jelentések fényében a kínai kulturális forradalom (1966–76) során, ezek voltak az elsődleges aggodalmai a dalai lámának ebben az időszakban.

Dharamsala / Kép: https:www.indoindians.com

 A dalai láma száműzetésének korai szakaszában keveset utazott, és csak két könyvet adott ki, a buddhizmus bevezetését és az önéletrajzot. A későbbi években azonban meglehetősen sokat utazott, 1973-ban járt először Európában és 1979-ben először az Egyesült Államokban . Ezt követően tucatnyi más országba utazott, főiskolákon és egyetemeken tartott előadásokat a buddhizmusról, találkozott politikai és vallási vezetőkkel.

Tevékenysége két fő célra összpontosított, amelyek közül az egyik Tibet helyzetének nemzetközi tudatosságának felépítése és fenntartása volt. 1988-ban ülésén az Európai Parlament továbbra is támogatta az úgynevezett „középút megközelítést" Tibet teljes függetlensége és a Kínai Népköztársaságba történő teljes felvétele között. Számos küldöttséget is küldött Kínába, hogy megvitassák az ilyen javaslatokat, de ezek kevés sikerrel jártak. Erőfeszítéseinek elismeréseként, a dalai láma  1989 -ben megkapta a béke Nobel- díjat.

 Másik célja a buddhizmus központi tételeinek széles közönség számára történő terjesztése volt . Több tucat buddhista témájú könyv szerzője, amelyek nagy része nyilvános előadásokból vagy interjúkból származik. E művek némelyike a buddhista írásokhoz fűzött kommentárok hagyományos formájában készült, míg mások szélesebb körben terjednek olyan témákra, mint a vallások közötti párbeszéd valamint a buddhizmus és a tudomány kompatibilitása.

Élete során a dalai láma betöltötte hagyományos szerepét a tibeti közösség számára: a tibetiek mind Tibetben, mind a száműzetésben tisztelik őt, mint a bodhiszattva Avalokiteshvara emberi megtestesülését és mint a tibeti nép védelmezőjét. Ez utóbbi szerepben orákulumokkal konzultált a főbb döntések meghozatalában és nyilatkozatot tett a tibeti buddhizmus gyakorlatáról , mint 1980-ban és 1996-ban is.


Kép: ocdn.eu

 Miután a dalai láma 70 éves lett, utódjának kérdése ismételten felmerült. Az 1980-as években nyilvános találgatásait arról, hogy szükség lenne-e újabb dalai lámára, egyesek felhívásként fogadták a tibeti közösségek között, hogy őrizze meg száműzetésbeli kultúráját. A 21. század első évtizedében a láma kijelentette, hogy lesz egy 15. dalai láma, és hogy nem a kínai ellenőrzés alatt álló Tibetben, hanem a száműzetésben fedezik fel. 

Ezt követően mégis azt javasolta, hogy nevezhesse ki utódját. A kínai kormány elutasította ezt az elképzelést, és ragaszkodott ahhoz, hogy fent kell tartani az új Dalai Láma kiválasztásának hagyományát az előd reinkarnációjának meghatározásával. 2011-ben a dalai láma visszalépett a száműzetésben lévő tibeti kormány politikai vezetésétől.

Sir John Templeton

 A korábbi dalai lámák gyakran titokzatosak voltak, akik elszigeteltségben éltek a lhasai  Potala palotában. A 14. dalai láma ezzel szemben olyan láthatósági és hírességi szintet ért el, amely elképzelhetetlen lett volna elődei számára. Ő lett a világ leghíresebb buddhista tanára, és széles körben tiszteletben tartja mind az erőszakmentesség, mind a tibeti szabadság ügye iránti elkötelezettségét. 2012-ben elnyerte a Templeton- díjjat. 

A Templeton-díj egy 1972-ben alapított kitüntetés, amelyet kiemelkedő vallási és spirituális eredményért adományoz a Templeton Alapítvány Londonban. Alapítója, Sir John Templeton presbiteriánus üzletember szándéka szerint a díj amolyan vallási Nobel-díjként funkcionál.

Forrás: Donald S. Lopez 

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
Dió Magazin - 2022 - Február
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/