Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A dalai láma: Élet a száműzetésben 2. rész

Kép: cdn.britannica.com

 A dalai láma: Élet a száműzetésben 2. rész

 Az lhászai felkelés és a kínai tibeti hatalomkonszolidáció nyomán, tibetiek tízezrei követték a dalai lámát a száműzetésbe. 1960-ban Dharamsalában , az indiai Himachal Pradesh állam egykori brit dombállomásán hozta létre száműzetésében kormányát , ahol továbbra is tartózkodott. Az indiai kormány azonban vonakodott megengedni, hogy az összes tibeti menekült egy régióba koncentrálódhasson, és így településeket hozott létre a szubkontinensen keresztül, ahol a tibetiek gazdálkodói közösségeket hoztak létre és kolostorokat építettek. 

A menekültek jóléte, a tibeti kultúra megőrzése a száműzetésben, különösen a tibeti intézmények szisztematikus megsemmisítéséről szóló jelentések fényében a kínai kulturális forradalom (1966–76) során, ezek voltak az elsődleges aggodalmai a dalai lámának ebben az időszakban.

Dharamsala / Kép: https:www.indoindians.com

 A dalai láma száműzetésének korai szakaszában keveset utazott, és csak két könyvet adott ki, a buddhizmus bevezetését és az önéletrajzot. A későbbi években azonban meglehetősen sokat utazott, 1973-ban járt először Európában és 1979-ben először az Egyesült Államokban . Ezt követően tucatnyi más országba utazott, főiskolákon és egyetemeken tartott előadásokat a buddhizmusról, találkozott politikai és vallási vezetőkkel.

Tevékenysége két fő célra összpontosított, amelyek közül az egyik Tibet helyzetének nemzetközi tudatosságának felépítése és fenntartása volt. 1988-ban ülésén az Európai Parlament továbbra is támogatta az úgynevezett „középút megközelítést" Tibet teljes függetlensége és a Kínai Népköztársaságba történő teljes felvétele között. Számos küldöttséget is küldött Kínába, hogy megvitassák az ilyen javaslatokat, de ezek kevés sikerrel jártak. Erőfeszítéseinek elismeréseként, a dalai láma  1989 -ben megkapta a béke Nobel- díjat.

 Másik célja a buddhizmus központi tételeinek széles közönség számára történő terjesztése volt . Több tucat buddhista témájú könyv szerzője, amelyek nagy része nyilvános előadásokból vagy interjúkból származik. E művek némelyike a buddhista írásokhoz fűzött kommentárok hagyományos formájában készült, míg mások szélesebb körben terjednek olyan témákra, mint a vallások közötti párbeszéd valamint a buddhizmus és a tudomány kompatibilitása.

Élete során a dalai láma betöltötte hagyományos szerepét a tibeti közösség számára: a tibetiek mind Tibetben, mind a száműzetésben tisztelik őt, mint a bodhiszattva Avalokiteshvara emberi megtestesülését és mint a tibeti nép védelmezőjét. Ez utóbbi szerepben orákulumokkal konzultált a főbb döntések meghozatalában és nyilatkozatot tett a tibeti buddhizmus gyakorlatáról , mint 1980-ban és 1996-ban is.


Kép: ocdn.eu

 Miután a dalai láma 70 éves lett, utódjának kérdése ismételten felmerült. Az 1980-as években nyilvános találgatásait arról, hogy szükség lenne-e újabb dalai lámára, egyesek felhívásként fogadták a tibeti közösségek között, hogy őrizze meg száműzetésbeli kultúráját. A 21. század első évtizedében a láma kijelentette, hogy lesz egy 15. dalai láma, és hogy nem a kínai ellenőrzés alatt álló Tibetben, hanem a száműzetésben fedezik fel. 

Ezt követően mégis azt javasolta, hogy nevezhesse ki utódját. A kínai kormány elutasította ezt az elképzelést, és ragaszkodott ahhoz, hogy fent kell tartani az új Dalai Láma kiválasztásának hagyományát az előd reinkarnációjának meghatározásával. 2011-ben a dalai láma visszalépett a száműzetésben lévő tibeti kormány politikai vezetésétől.

Sir John Templeton

 A korábbi dalai lámák gyakran titokzatosak voltak, akik elszigeteltségben éltek a lhasai  Potala palotában. A 14. dalai láma ezzel szemben olyan láthatósági és hírességi szintet ért el, amely elképzelhetetlen lett volna elődei számára. Ő lett a világ leghíresebb buddhista tanára, és széles körben tiszteletben tartja mind az erőszakmentesség, mind a tibeti szabadság ügye iránti elkötelezettségét. 2012-ben elnyerte a Templeton- díjjat. 

A Templeton-díj egy 1972-ben alapított kitüntetés, amelyet kiemelkedő vallási és spirituális eredményért adományoz a Templeton Alapítvány Londonban. Alapítója, Sir John Templeton presbiteriánus üzletember szándéka szerint a díj amolyan vallási Nobel-díjként funkcionál.

Forrás: Donald S. Lopez 

Az utolsó ovis nyár
Kalóz mese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/