Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Bryde-bálna(Balaenoptera brydei)

Kép: wikipédia

 A Bryde-bálna(Balaenoptera brydei)

 A Bryde-bálna(Balaenoptera brydei) Olsen, 1913 – tudományos fajnevét a norvég Johan Bryde- ról kapta. Bryde norvég konzul volt a Dél- afrikai köztársaságban, ő alapította az első bálnavadász állomást abban az országban. Világszerte előfordul a trópusi és meleg mérsékeltövi óceánokban, illetve tengerben, az északi szélesség 40°-a és a déli szélesség 40°-a között. A 16-22 Celsius- fokos vízhőmérsékletet kedveli.

Nagyobb méretű, mint a trópusi bálna. Az Olsen által megmért legnagyobb példány 1912 novemberében, Durban vizeiből került elő; ez a nőstény 14,95 méteres volt. Az eddig kifogott legnagyobb nőstény 15,51 méteres, míg a legnagyobb hím 14,56 méteres volt. Az ivarérettséget körülbelül 8-11 évesen érik el. Az újszülött borjú 3,95-4,15 méteres.  A felnőtt Bryde-bálna testtömege 12-25 tonna közötti.

Hawaii közelében léteznek állandó és vándorló állományai is. A Japán- tengerben csak „ritka kóborló"-nak számít. A legészakibb észlelt Bryde-bálna egy 5 méteres fiatal példány volt, amely a partra vetődött, 2011-ben az orosz Nahodkánál.

Forrás: wikipédia

A Róka család és a tavasz -Mese 10-es számkör ism...
A Leány- és Legény-barlang
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/