Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Bryde-bálna(Balaenoptera brydei)

Kép: wikipédia

 A Bryde-bálna(Balaenoptera brydei)

 A Bryde-bálna(Balaenoptera brydei) Olsen, 1913 – tudományos fajnevét a norvég Johan Bryde- ról kapta. Bryde norvég konzul volt a Dél- afrikai köztársaságban, ő alapította az első bálnavadász állomást abban az országban. Világszerte előfordul a trópusi és meleg mérsékeltövi óceánokban, illetve tengerben, az északi szélesség 40°-a és a déli szélesség 40°-a között. A 16-22 Celsius- fokos vízhőmérsékletet kedveli.

Nagyobb méretű, mint a trópusi bálna. Az Olsen által megmért legnagyobb példány 1912 novemberében, Durban vizeiből került elő; ez a nőstény 14,95 méteres volt. Az eddig kifogott legnagyobb nőstény 15,51 méteres, míg a legnagyobb hím 14,56 méteres volt. Az ivarérettséget körülbelül 8-11 évesen érik el. Az újszülött borjú 3,95-4,15 méteres.  A felnőtt Bryde-bálna testtömege 12-25 tonna közötti.

Hawaii közelében léteznek állandó és vándorló állományai is. A Japán- tengerben csak „ritka kóborló"-nak számít. A legészakibb észlelt Bryde-bálna egy 5 méteres fiatal példány volt, amely a partra vetődött, 2011-ben az orosz Nahodkánál.

Forrás: wikipédia

Őszi kép
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/