Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Botia bohóchal

https://hu.fishcustomaquariums.com/

 A Botia bohóchal

 A Botia bohóchal ( Botia macracantha ) a 19. század közepén volt először dokumentálva. Ezt a fajt elsőként Peter Bliker (holland orvos, ihtiológus) említette, aki az azonos nevű osztályba sorolta. 2004 után a halat hivatalosan a loach család különálló nemzetségeként azonosították, görög „Chromobotia" névvel. Ezt az eseményt a svájci ihtiológus, Morris Kotelat kezdeményezte.
A hal földrajzi elterjedési helye Indonézia szigete. Az év nagy részében inkább a folyókban élnek. Ichtiológusok és  amatőr akvaristák szerint a halat szokatlan megjelenése, viselkedése, jellege különbözteti meg.

A hal megfelel a "bohóc" névnek. Törzse élénk sárga-narancs színárnyalatú. A testen három széles fekete csík található ék formájában. A háti uszony túlnyomórészt fekete, míg az uszonyok alja piros.  A vadonban a halak akár 50 cm-re is megnőhetnek. Egy akváriumban az egyének általában nem érik el a 26 cm-t.

Ha a hal vadonban él, akkor az éves ívás céljából a felnőttek a december és február közötti időszakban felfelé úsznak. Ekkor a folyók vízszintje eléri maximális emelkedését. A halak a nádas élőhelyekre találnak és ívnak a mocsár felszín alatti vizben. Az ívás után visszatérnek, akár 300 km hosszú utat is megtesznek. A petesejteket a parti növényzetre rakják. Itt töltik a lárvák első napjaikat mikroorganizmusok fogyasztásával. 

Az utolsó csukja be a kaput!
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/