Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Botia bohóchal

https://hu.fishcustomaquariums.com/

 A Botia bohóchal

 A Botia bohóchal ( Botia macracantha ) a 19. század közepén volt először dokumentálva. Ezt a fajt elsőként Peter Bliker (holland orvos, ihtiológus) említette, aki az azonos nevű osztályba sorolta. 2004 után a halat hivatalosan a loach család különálló nemzetségeként azonosították, görög „Chromobotia" névvel. Ezt az eseményt a svájci ihtiológus, Morris Kotelat kezdeményezte.
A hal földrajzi elterjedési helye Indonézia szigete. Az év nagy részében inkább a folyókban élnek. Ichtiológusok és  amatőr akvaristák szerint a halat szokatlan megjelenése, viselkedése, jellege különbözteti meg.

A hal megfelel a "bohóc" névnek. Törzse élénk sárga-narancs színárnyalatú. A testen három széles fekete csík található ék formájában. A háti uszony túlnyomórészt fekete, míg az uszonyok alja piros.  A vadonban a halak akár 50 cm-re is megnőhetnek. Egy akváriumban az egyének általában nem érik el a 26 cm-t.

Ha a hal vadonban él, akkor az éves ívás céljából a felnőttek a december és február közötti időszakban felfelé úsznak. Ekkor a folyók vízszintje eléri maximális emelkedését. A halak a nádas élőhelyekre találnak és ívnak a mocsár felszín alatti vizben. Az ívás után visszatérnek, akár 300 km hosszú utat is megtesznek. A petesejteket a parti növényzetre rakják. Itt töltik a lárvák első napjaikat mikroorganizmusok fogyasztásával. 

Dió Magazin - 2022 - Április
Mit tesz egy oposszum, ha megijed tőled?
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/