Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A baziliszkusz

 A baziliszkusz

 A sisakos baziliszkuszt az egyik legszokatlanabb gyíknak tekintik. Nevét egy koronára emlékeztető bőrredőről kapta. A baziliszkusz görögül kígyókirályt jelent. A kifejlett baziliszkusz maximum 70-75 cm hosszú, súlya 140-170 gramm.

A baziliszkuszok a Corytophanidae családjához tartozó Basiliscus nem egyik faja. A hüllők közül ezek az állatok tudnak a legjobban két lábon futni. Korábban iguánának tekintették őket, de a felfedezett 9 gyíkfajt nemrégiben családba sorolták. Rajtuk kívül még 2 képviselő van a nemzetségben: hasonló fejű és sisakos leguán. Ezek az állatok a trópusi erdőkben élnek: a Karib -tenger közelében, Honduras erdeiben, Costa Rica közelében. Legszívesebben az alföldön élnek, ritkán telepednek le a tengerszint felett, de ilyen esetek is ismertek.

Inkább a víz közelében lévő bokrokon és fákon ülnek. Sütkéreznek a napon, kőre vagy üres ágra mászva. A különböző nemek képviselői külsőleg különböznek egymástól. A hímek nagyobbak, nagy bőrredőjük van a fejükön, míg a nőstényeknek szinte láthatatlan.

 A mitológiában a baziliszkusz olyan mesebeli lény, amely a kakas, sárkány és a gyík keveréke. Kinézetre a kígyóhoz hasonlít, fehér diadémjellegű folttal a fején, amelyet gyakran koronának ábrázolnak. Sokszor ábrázolják hatalmas sárkánygyíkként is.

A mesékben és egyéb kultúrtörténeti forrásokban mint ártó teremtmény bukkan fel. Tekintete halálos, a lehelete mérgező. Elpusztítani a saját tükörképe által lehet. Első leírásával Pliniusnál találkozhatunk a Naturalis historia című természetrajzi enciklopédiájának VIII. könyvében, amely szerint Lybiából származik. A korabeli bestiáriumok szerint egy varangyosbéka által kiköltött idős kakas tojásából kel életre. Szimbolikája A Bibliában az ördög egyik megtestesítője, a bűn, főleg a luxuria szimbóluma.

 Amikor a baziliszkusz ellenséget lát a területén, agressziót mutat, és felfújja a torkán lévő bőrzsákot. A nőstények fejlettebb önmegtartó ösztönekkel rendelkeznek, kis csoportokban élnek, a hím közelében, amikor veszélyt észlelnek, gyorsan elmenekülnek, megpróbálják ágnak álcázni magukat.

A vizenjárás mestere: 

 A baziliszkusz egyedülálló képességgel rendelkezik, kiemelkedő az állatvilágban, ugyanis képes a vízen járni, illetve futni. Ezt oly módon művelik, hogy „beleesnek" a vízbe, majd átszaladnak a felületén, igen elterjedt elnevezésük is innen származik, ezért is hívják őket sokan Jézus gyíknak, vagy Krisztus gyíknak.

 A kutatók lassított filmfelvételek alapján elemezték, hogyan lehetséges ez a különleges adottság, hogyan képesek a baziliszkuszok a vízen futni.

A baziliszkusz egyértelműen a víz felületi feszültségét használja ki. Olyan gyorsan mozgatja a lábát, olyan gyorsan szalad, hogy amikor a lába a víz felületére csapódik légbuborékokat hoz létre, majd ezekről a levegő buborékokról rugaszkodik el, ezekről képes felpattanni és tovább futni. Ezt a mutatványt csak úgy képes véghezvinni a baziliszkusz, hogy elképesztően gyorsan fut, szinte pattog a víz felszínén létrejövő légbuborékokon.

A baziliszkusz számára ez a vízen futás elképesztő energiát vesz igénybe, ezért csak különleges vészhelyzet esetén alkalmazzák. Általában inkább az úszás mellett döntenek, mivel testfelépítésükből adódóan kitűnően művelik.

10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
Esőmese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/