Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A baromfik "lamborghinije", így is hívják a különleges és igen szép Ayam Cenami tyúkokat

 A baromfik "lamborghinije", így is hívják a különleges és igen szép Ayam Cenami tyúkokat

 A tyúkokat Ázsiában misztikum övezi, nem csak a tolla, de a fekete húsa miatt is. Színüket egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza. Nem mindennapi rítus ilyen állatot fogyasztani, bár az árát tekintve közel sem olyan egeket rengető, mint Amerikában vagy Európában. Ezen régiókban valódi luxuscikknek tekinthető elképesztő ára miatt.

Ennek ellenére is van rá kereslet. Paul Bradshaw, az amerikai Greenfire Farms tulajdonosa állítja, hogy a ayam cemani az eddigi legkeresettebb madár. 
"Hiába, soha nem tudhatjuk, hogy mi ad lendületet az emberek fantáziájának." A gazda becslése szerint az elmúlt évben mintegy 500 Cemanit értékesített, volt, hogy darabját 5 000 dollárért. Véleménye szerint, ha többen kezdenek el tenyésztésével foglalkozni, akkor valószínűleg esik majd ára, bár még így is kevés étteremnek kerül majd fel a kínálatába.

Az Ayam Cemani tyúkot először 1998-ban importálta Európába az indonéz Jáva szigetről, egy holland tenyésztő, Jan Steverink. Jelenlegi készleteket Hollandiában, Németországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban tartják, ebből a ritka fajból.

Forrás: Sokszínű Vidék

A hóember
A gép, amely kinyeri a levegőből az ivóvizet. Meg...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/