Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A bagoly egyedi tulajdonságai

 A bagoly egyedi tulajdonságai

 A bagoly feje 270 fokkal elforgatható, ami a madarak legnagyobb nyakforgási tartománya, és a környezethez való alkalmazkodás hosszú távú evolúciójának eredménye, valamint kitűnő a hallása, amely nagymértékben kompenzálja a látóteret.

A bagoly fő étele a patkány. A zsákmányszerzéshez a rejtőzködés sokkal fontosabb, mint a sebesség. Ezért a bagoly repülése nemcsak gyors, hanem halk is. Ez a baglyok fejlődésének egyik eredménye.

A külföldi szakértők úgy találták, hogy a bagoly zaj nélkül azért tud repülni, mert a szárnyai három fizikai tulajdonsággal rendelkeznek. Először egy sor kemény toll van a szárny első élén. Másodszor, egy sor puha toll található a szárnyak hátsó szélén, ezért nem ad zajt repülés közben. Ezenkívül a bagoly szárnyak felső rétege nagyon puha és a textúra olyan, mint egy puha szőnyeg. Amikor a bagoly repül a levegőben, ez a puha tollréteg biztosítsa a csendet. Jelenleg nemzetközi kutatás folyik arról, hogyan lehet ezt a bagoly toll tulajdonságot alkalmazni az emberi tudományban és a technológiában.

Ha a bagoly által szállított zajcsökkentő mechanizmus sikeresen létrehozható, akkor a mechanizmus számos technológiára alkalmazható, például csökkentheti a repülőgépek által kibocsátott zajt és a szélturbina rezgését.

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
Néhány évtizede a régészek egy 3300 éves mumifikál...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/