Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

A bagoly egyedi tulajdonságai

 A bagoly egyedi tulajdonságai

 A bagoly feje 270 fokkal elforgatható, ami a madarak legnagyobb nyakforgási tartománya, és a környezethez való alkalmazkodás hosszú távú evolúciójának eredménye, valamint kitűnő a hallása, amely nagymértékben kompenzálja a látóteret.

A bagoly fő étele a patkány. A zsákmányszerzéshez a rejtőzködés sokkal fontosabb, mint a sebesség. Ezért a bagoly repülése nemcsak gyors, hanem halk is. Ez a baglyok fejlődésének egyik eredménye.

A külföldi szakértők úgy találták, hogy a bagoly zaj nélkül azért tud repülni, mert a szárnyai három fizikai tulajdonsággal rendelkeznek. Először egy sor kemény toll van a szárny első élén. Másodszor, egy sor puha toll található a szárnyak hátsó szélén, ezért nem ad zajt repülés közben. Ezenkívül a bagoly szárnyak felső rétege nagyon puha és a textúra olyan, mint egy puha szőnyeg. Amikor a bagoly repül a levegőben, ez a puha tollréteg biztosítsa a csendet. Jelenleg nemzetközi kutatás folyik arról, hogyan lehet ezt a bagoly toll tulajdonságot alkalmazni az emberi tudományban és a technológiában.

Ha a bagoly által szállított zajcsökkentő mechanizmus sikeresen létrehozható, akkor a mechanizmus számos technológiára alkalmazható, például csökkentheti a repülőgépek által kibocsátott zajt és a szélturbina rezgését.

Pete Margit: Repes a szívem...
Kismajom az óvodában

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép