Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A babérlevél gyógyító hatásai

Kép: Pixabay

 A babérlevél gyógyító hatásai

Poet laureate: Torquato Tasso ábrázolása egy német enciklopédiából / Kép: wikipédia

 Kis-Ázsiában őshonos a babérlevélfaj, innen terjedt el a Földközi - tengeren, majd más, hasonló éghajlatú tájakon. Ez egy ovális alakú levél, hegyes hegyű. A levél frissen fényes és zöld, száradáskor poros olíva színűvé válik.

Az ókori görög és római időkben a hősök, császárok és művészek a babér koronát viseltek a becsület, dicsőség, siker szimbólumaként. Azt mondják, hogy a delfi orákulum babérlevelet rágott és tömjénként égette el, hogy a jövőről alkotott víziókat kiváltsa. Ez a megbecsüléssel és tudással való társulás megmarad modern világunkban is. Az olyan címek, mint a „bacca-laureate"( érettségi)  és a „poet laureate" ( koszorús költő), az ókorban viselt babérlevélhez és babérkoronához kapcsolódnak. A győztes olimpikonokat 776 óta babérkoszorúkkal díszítik.

Világunk hihetetlenül gyorsan fejlődik - de ezek a fajta növényi visszhangok körülöttünk vannak, összekapcsolva minket az örökölt történelemmel  Bár csekély az esély arra, hogy bármelyikünk babérdíszes olimpiai bajnok legyen, mégis izgalmas tudni, hogy ezek a babér babérlevelek finom ételek és további egészségügyi előnyök formájában gazdagíthatják életünket.

A babérlevelek aromás levelek. Pörköltben, levesben, húslevesben és más kulináris ételekben használják fel őket. A babérlevél aromája sokak számára a legvonzóbb. A levél íze kesernyés. A babérlevél népszerű a mediterrán ételek körében, különösen a francia konyhában, és az emberek Amerikában is széles körben használják.

 A babérlevél tartalmaz egy npartenolid nevű vegyületet - hasznos szövetséges a migrén elleni küzdelemben . Ugyanakkor tartalmaz eugenolt, amely egy olyan vegyület, amely gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint segít a fogfájás leküzdésében.  Ma már azt is tudjuk, hogy a babérlevél gomba- és baktériumelleni hatással bír . Továbbá segíthet a szervezetnek az inzulin jobb feldolgozásában is,  ami stabilabb vércukorszinthez vezet.

A növényi gyógyszerekhez babérleveleket és bogyókat használnak összehúzó, izzasztó, emésztő, vizelethajtó és karminatív hatásuk miatt . Legyen szó fejfájásról, gyomorfájásról, gombás fertőzésekről, fekélyekről, reumáról vagy kólikáról, az emberek babérlevéllel segítik a gyógyulást. Akár külsőleg is használhatjuk a növény olaját, hogy támogassa a test felépülését a zúzódások és rándulások után. 

Legek az állatvilágban - a lajhár
Dió Magazin - 2019 - Augusztus
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/