Kép: wikipédia

 A 3D nyomtatás története

 A legelső példány, melynek fejlesztője Hideo Kodama volt, 1980-ban jelent meg. Az általa kifejlesztett eljárás lényege egy fényre keményedő polimer UV-sugárzással való kezelése, melynek két módját fejlesztette ki. Az általa feltalált technikát akkoriban még „rapid prototyping"-nak nevezték. 

Pár évvel később jelent meg az ún." sztereolithogáf eljárás", mely Charles (Chuck) Hull nevéhez fűződik, és amely az egyik legelterjedtebb „AM"( additive manufacturing eljárás. Itt a fényre keményedő, folyékony halmazállapotú polimer rétegekben kerül egymásra, a rétegeket külön-külön keményíti meg egy UV-fénysugár, keresztkötések kialakításával (Muller M., 2015). 

Hull 1987-ben mutatta be első „SLA" gépét a nagyközönségnek, majd megalapította a világ első, 3D nyomtatással foglalkozó cégét, a 3D Systems Incorporated- et. A '90-es évek közepére olyan eljárásokat hoztak létre, melyek képesek voltak egy adott fémtömbből valamilyen formát faragni, ugyanakkor ettől eltérő módszerek tárgyak létrehozására az ezredforulóig nem léteztek. A 3D nyomtatás fogalma mai jelentését már a 2000-es években kapta, addig ez a kifejezés leginkább csak a polimerekkel történő új tárgyak létrehozását jelentette.

A rendkívül széles körökben való alkalmazhatóság miatt napjainkban a 3D-s nyomtatókat két csoportba oszthatjuk; az 1-2 millió forintos, otthoni 3D-s nyomtatásra használható gépekre és az ettől magasabb árfekvésű, ipari berendezésekre. Ipari felhasználásra 1998 óta gyártanak 3D-s nyomtatót, és ma már évente mintegy 12-13 000 ilyen eszközt vásárolnak a világpiacon. Ezzel együtt a 3D-s nyomtatási szolgáltatás is óriási tempóban növekszik. Az előrejelzések szerint a 3D-s nyomtatás globális piaci mérete világszerte 21 milliárd dollárra fog növekedni 2020-ra, ami magában foglalja a gépek eladásából, a hozzá való alapanyagok forgalmából és a nyomtatási szolgáltatásokból adódó bevételeket is.

Forrás: wikipédia