Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A 2020- as Nobel- díjas fizikusok

Reinhard Genzel, Andrea Ghez és Roger Penrose / Fotó: Svéd Királyi Tudományos Akadémia

 A 2020- as Nobel- díjas fizikusok

 A 2020-as fizikai Nobel-díjat megosztva kapták meg: Roger Penrose, Reinhard Genzel és Andrea Ghez. A brit Roger Penrose az általános relativitáselmélet és a fekete lyukak kapcsolatában tett felfedezéseiért kapott díjat, a német Reinhard Genzelt és az amerikai Andrea Ghezt pedig, mint az első olyan kutatókat ismerték el, akik szupermasszív objektumot azonosítottak a Tejútrendszer közepén, vélhetően egy fekete lyukat.

A kb. 1,12 millió dollár nyeremény felét Penrose kapja "azért a felfedezésért, miszerint a fekete lyuk kialakulása a relativitáselmélet általános elméletének jó előrejelzése". Roger Penrose angol matematikus és elméleti fizikus, az Oxfordi Egyetem matematikai katedrájának emeritus professzora úgy is ismert, mint a tudós, aki a legtöbbet tette hozzá az általános relativitáselmélethez Albert Einstein óta.

A másik felét Genzel és Ghez osztja meg. A két kutatócsoportnak idővel egyre precízebben sikerült leírni a galaxisunk középpontján található legfényesebb csillagok pályáját, és mindkettőnek sikerült megfigyelni, hogy egy extrém nagy tömegű, láthatatlan objektum húzza maga felé a csillagokat, óriási sebességű keringésre késztetve őket.

A gomba alatt
Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/