Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A 2018-as év emlőse – a földikutya

földikutya

A földikutya

A földikutyát választották Az év emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjában.

Az év emlőse címet minden évben egy olyan állatfaj kapja, mely valamilyen okból fokozott odafigyelést igényel. A jelenlegi „befutó” épp élőhelyének szűkülése miatt.

A földikutya (Nannospalax leucodon) megjelenésével kapcsolatos legfontosabb információ, hogy ezeknek az állatoknak mintha nem is lenne szemük… Hallásuk viszont jó. Testalkatuk hengerszerű, átlag 17-20 cm hosszúak. Fejük vastag, lapított és törzsüknél szélesebb. Fülkagylóik nincsenek, mákszemnyi szemüket bőrhártya borítja, és csak arra alkalmasak, hogy megkülönböztessék a fényt és a sötétséget.

a földikutyaLeginkább a föld alatt érzik jól magukat, csak ritkán bukkannak fel a felszínen. Földalatti otthonát első lábaival kaparja ki. A „munkában” segítségére van „túró szerve”, vagyis az orra, amivel a járat falát „kitapasztja”, sőt metszőfogait is használja közben a talajdarabok kiharapására.

 

Növényi gyökerekkel táplálkoznak. Lakott területeken viszont nem találkozhatunk vele, így a veteményesekre nem jelentenek veszélyt.

A földikutya Európa területén alakult ki közel kétmillió évvel ezelőtt, így a magyarság történetének fontos eseményei szó szerint mind-mind fejük fölött dübörögtek el.

Magyarországon a földikutya három fajtája fordul el, de olyan kicsi számban, hogy a kihalás veszélye fenyegeti őket. A földikutya tehát fokozottan védett faj. Egy példány eszmei értéke egymillió forint.

a földikutya
 

 
 
Kalóz mese
Leónárdó és az új lakó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/