Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Nagy Ugrás, avagy a cro-magnoni ember

A Nagy Ugrás, avagy a cro-magnoni ember 

A cro-magnoni ember
Lascaux - barlang festmény

 Az ember fejlődésének életében 40.000 évvel ezelőtt történt valami különös esemény, amelyet megnevezni a régészek sem tudnak, de abban egyetértenek, hogy hatására a kultúrában nagy változás vette kezdetét, ami megváltoztatta fajunk fejlődését.

Jared Diamond ezért is nevezte el ezt az eseményt a Nagy Ugrásnak.

A Nagy Ugrás előtt az ember készítette tárgyak alig változtak egymillió év alatt. A ránk maradt eszközök csaknem kizárólag durván megmunkált kőeszközök és kőfegyverek. A fa kétségtelenül gyakran használt anyag volt, de a faemlékek elvétve maradnak fenn. Ismereteink szerint nem léteztek festmények, vésetek, szobrocskák. Nem voltak síremlékek, sem díszítés.

A Nagy Ugrás után a cro-magnoni emberek megalkották a Lascaux- barlang falfestményeihez hasonló káprázatos alkotásokat, mindezek egy csapásra bukkantak fel a régészeti anyagban, a csontfurulyához hasonló hangszerekkel együtt.

Némely szaktekintélyt annyira lenyűgöz a Nagy Ugrás, hogy úgy vélik egybeesett a nyelv eredetével. Hogy a nyelv hirtelen bukkant fel, nem is akkora ostobaság, mint ahogyan hangzik. Steven Pinker nagy tekintélyű nyelvész szerint a nyelv az Ugrásnál régebbi. Feltételezések szerint a korai nyelv csak a jelen lévő dolgokról folytatott beszédet tette lehetővé. Elképzelhető, hogy az emberek előbb tanultak meg bölényt rajzolni, mint közvetlenül nem látható bölényekről beszélni.

1868 telének végén, egy útépítés során feltárt délnyugat-franciaországi Eyzies barlangban, afféle természetes mészkőtető alatt több, emberinek tűnő ősi csontvázra akadtak a földben. Édouard Lartet és kollégája, Henry Christy a legfölső talajrétegben talált emberi csontok korát 10 és 35 ezer év közöttire tették. Megvizsgálva ezeket arra jutottak, hogy a neandervölgyi emberrel (az egyébként máig vitatott besorolású Homo sapiens neanderthalensisszel) együtt, a mai ember közvetlen ősének tekinthetők. Az öt cro-magnoni embernek a szikla tövében volt a közös sírja, erre utal, hogy az ásatások során előkerült több kagylóból, állatcsontból készült ékszer is melléjük lett temetve. A sziklafal tövéből előkerült még számos pleisztocén csonteszköz és állati foszília is. Ebből arra lehet következtetni, hogy Európa egyik legidősebb emberközössége élt több tízezer évvel ezelőtt a feltárt területen.

Azt itt azért jegyezzük meg, hogy míg a cro-magnoni emberek Nyugat-Európában a legrégebbi, mai emberhez közelálló csoport voltak, más kontinenseken náluk jóval korábban is éltek már anatómiailag a modern homo sapiensszel egyező embercsoportok, hiszen az emberi faj mintegy 200 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki Afrikában.

Annak ellenére, hogy az elsőnek megtalált, a középkorú férfihez tartozó koponya szinte minden jellegzetességében tökéletesen hasonlít napjaink emberéhez, nehéz megmondani, hogy a cro-magnoni emberek pontosan hol helyezhetőek el az emberi evolúció idővonalán. Az is biztos, hogy felső-paleolit kultúrájuk alkalmas volt kifinomult, precízen csiszolt csont- és kőeszközök, fegyverek és szerszámok készítésére, melyekkel az elejtett állatokat fel is tudták dolgozni, bőrükből például ruhaneműt készíteni.

Ki lehet jelenteni, hogy nem primitív kezdők, hanem a művészeti ágakat és formákat tökéletesen ismerő és alkalmazó művészek voltak. Világképükről, hiedelmeikről, vallásos nézeteikről kevés konkrétumot tudni. Azonban művészeti tevékenységük nagy mértékben összefügghetett ezekkel, melyről gazdagon díszített szerszámaik és fegyvereik is sokat elárulnak.

Hogy meddig maradtak fenn, mi történt velük és hová tűntek több tízezer évvel ezelőtt a cro-magnoniak, akik végül is részben mi, európai emberek voltunk, nehezen rekonstruálható. A feltételezések szerint a kontinens később dominánssá váló népcsoportjai olvasztották be magukba őket szép fokozatosan.

Becsengetés
Dió Magazin - 2021 - December
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/