Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip, az eddig ismert legnagyobb puhatestű

A kép csak illusztráció / Forrás: pixabay

 450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip, az eddig ismert legnagyobb puhatestű

 2007. február 22-én az új-zélandi halászok csukára halásztak az Antarktiszon, amikor nagy meglepetés érte őket. Egy úgynevezett kolosszális tintahal került az egyik hálójukba. A halászok csaknem két órát töltöttek, a 450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip felvonásával a fedélzetre.

Lefagyasztották a még élő állatot, és Új-Zélandra vitték, hogy bemutassák "szenzációs fogásukat". Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a kolosszális tintahal, a valaha fogott legnagyobb tintahal. A tudósok azt gyanítják, hogy az óriás tintahalak a bolygónkon létező legnagyobb puhatestűek. Azt a tényt, hogy ezt a ritka tintahalat egyszerűen elkapták és megölték, nem csak megdöbbenés és lelkesedés, hanem kritika is érte.

Egyelőre nem sokat tudni a gigantikus tengeri élőlényekről. Ennek az óriási tintahalnak egy példányát először 1925-ben fedezték fel. Azóta nagyon kevés észlelést vagy fogást jelentettek. A puhatestűek törzsébe a tintahal és a csigák is beletartoznak. Az eredeti tintahal neve "Nautilus". Nemzetsége több mint 500 millió éve létezik. A tintahal számos alfaja fejlődött ki belőle. Fosszilis (azaz megkövesedett) leletek alapján a tudósok azt gyanítják, hogy egykor több mint tízezer különböző alfaj élt az óceánokban. Becslések szerint ma már csak 700-800 faj maradt fenn.

Szín-játék
2021-es naptár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/