Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

450 kg-os Brachioszaurusz felkar csontot tártak fel Utahban

Kép: Brian Engh

 450 kg-os Brachioszaurusz felkar csontot tártak fel Utahban

 A két méter hosszú felkar - a valaha talált egyik legnagyobb csont - a bolygón sétáló egyik legmagasabb dinoszaurusz, a Brachioszauruszé volt. A Jurassic Park hosszú nyakú növényevője körülbelül 30 tonnát is nyomhatott, úgy 150 millió évvel ezelőtt. A csont annyira nagy volt, hogy magasabb volt, mint bárki más a csapatban, akik megtalálták.

"Számomra ez nagyon izgalmas, mert legutóbb 60 évvel ezelőtt találtak egy Brachioszaurusz gömböt" - mondta John Foster paleontológus, a Természettudományi Állami Park Múzeum Utah Field Házánál.

A kutatók Utahban, a híres amerikai fosszilis vadászterületen, a Morrison-formációnak nevezett amerikai  fosszilis vadászpályán fedezték fel a Brachioszaurusz felkarának legteljesebb csontját. 

"Néhány méterre található darabokban találtuk a megfelelő bal gömböt is" - írta egy e-mailben Mathew Wedel, a Nyugati Egészségtudományi Egyetem anatómusa.

Az ilyen típusú dinoszauruszok felkarjait csak kétszer találták meg - eredetileg 1900-ban, majd 1955-ben.

"Népszerűségének ellenére ... A Brachioszaurusz rendkívül ritka" - írta Dr. Wedel.

"A Brachioszaurusz korábban csak 10 nagyon hiányos csontvázból volt ismert. A miénk a 11-ik."

És lehet, hogy a legrégebbi is - tette hozzá a kutató, figyelembe véve, hol találhatók a fosszilis anyagok.

Kép: Brian Engh

 A csontot eredetileg 2019 májusában fedezték fel az Utah State Park területén, Brian Engh csapatának paleoartistája által. Októberbe telt, amíg a tudósok megkapták az engedélyt a csont eltávolítására az egyenetlen terepről. Aztán felmerült a nagy kérdés, hogy miként tudják sietve kiszedni, mielőtt a téli esők elmossák.

Dr. Forster szerint  gépjármű nem juthatott a vízgyűjtőbe, és nincs elég idő arra, hogy pénzt gyűjtsön helikopterre. Októberre kidolgozták a tervüket: Wes és Resha Bartlett helyiek által birtokolt néhány Clydesdale ló segítségét vették igénybe.

Kép: Brian Engh

 De mielőtt elmozdították a csontot, a csapatnak meg kellett győződnie arról, hogy nem esik szét.

"Ha meghajlik, akkor millió darabra bomlik" - mondta Dr. Foster.

A csapat tehát a kövületet és a környező kőzetet gipsszel burkolta, amelyet még két darab fával megerősítettek hosszirányban. Ezután a teljes, körülbelül 450 kilogramm súlyú csontot a völgy végére kellett lehúzni, ahol a lovakat végre befoghatták, hogy az egyenesebb talajon húzzák.

"Ez határozottan a legbonyolultabb dolog, amit valaha tettem" - mondta Dr. Foster.

Az ausztrál dinoszaurusz szakértő, Stephen Poropat, a Swinburne Egyetem egyetértett abban, hogy a felfedezés nagyon ritka.

"Érdekes lelet, és nagyon jelentős." Dr. Poropat szerint az összes Brachiosaurus csontváz hiányos. "Minél több kövületet találunk, annál jobban megértjük, hogy milyen volt a Brachioszaurusz anatómiája, hol helyezkedik el a dinoszaurusz családfán, valamint milyen volt a viselkedése és ökológiája."

Matt Herne, a Flinders Egyetem paleontológusa egyetértett abban, hogy a ritka lelet segíthet megérteni a hiányosságokat.

A Bartlett család és két lovaik, Darla és Molly, akik segítették a fosszilis anyag visszaszerzését. Kép: Brian Engh

 Azt mondta, hogy a biomechanika modern technikája, amely a CT-letapogatásra és az izmok újjáépítésére támaszkodik, segít a tudósoknak összerakni azt, hogy a dinoszaurusz hogyan néz ki a teljes csontváz hiányában.

Forrás: abc.net.au.com

Amikor kevés a szó
"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/