Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

450 kg-os Brachioszaurusz felkar csontot tártak fel Utahban

Kép: Brian Engh

 450 kg-os Brachioszaurusz felkar csontot tártak fel Utahban

 A két méter hosszú felkar - a valaha talált egyik legnagyobb csont - a bolygón sétáló egyik legmagasabb dinoszaurusz, a Brachioszauruszé volt. A Jurassic Park hosszú nyakú növényevője körülbelül 30 tonnát is nyomhatott, úgy 150 millió évvel ezelőtt. A csont annyira nagy volt, hogy magasabb volt, mint bárki más a csapatban, akik megtalálták.

"Számomra ez nagyon izgalmas, mert legutóbb 60 évvel ezelőtt találtak egy Brachioszaurusz gömböt" - mondta John Foster paleontológus, a Természettudományi Állami Park Múzeum Utah Field Házánál.

A kutatók Utahban, a híres amerikai fosszilis vadászterületen, a Morrison-formációnak nevezett amerikai  fosszilis vadászpályán fedezték fel a Brachioszaurusz felkarának legteljesebb csontját. 

"Néhány méterre található darabokban találtuk a megfelelő bal gömböt is" - írta egy e-mailben Mathew Wedel, a Nyugati Egészségtudományi Egyetem anatómusa.

Az ilyen típusú dinoszauruszok felkarjait csak kétszer találták meg - eredetileg 1900-ban, majd 1955-ben.

"Népszerűségének ellenére ... A Brachioszaurusz rendkívül ritka" - írta Dr. Wedel.

"A Brachioszaurusz korábban csak 10 nagyon hiányos csontvázból volt ismert. A miénk a 11-ik."

És lehet, hogy a legrégebbi is - tette hozzá a kutató, figyelembe véve, hol találhatók a fosszilis anyagok.

Kép: Brian Engh

 A csontot eredetileg 2019 májusában fedezték fel az Utah State Park területén, Brian Engh csapatának paleoartistája által. Októberbe telt, amíg a tudósok megkapták az engedélyt a csont eltávolítására az egyenetlen terepről. Aztán felmerült a nagy kérdés, hogy miként tudják sietve kiszedni, mielőtt a téli esők elmossák.

Dr. Forster szerint  gépjármű nem juthatott a vízgyűjtőbe, és nincs elég idő arra, hogy pénzt gyűjtsön helikopterre. Októberre kidolgozták a tervüket: Wes és Resha Bartlett helyiek által birtokolt néhány Clydesdale ló segítségét vették igénybe.

Kép: Brian Engh

 De mielőtt elmozdították a csontot, a csapatnak meg kellett győződnie arról, hogy nem esik szét.

"Ha meghajlik, akkor millió darabra bomlik" - mondta Dr. Foster.

A csapat tehát a kövületet és a környező kőzetet gipsszel burkolta, amelyet még két darab fával megerősítettek hosszirányban. Ezután a teljes, körülbelül 450 kilogramm súlyú csontot a völgy végére kellett lehúzni, ahol a lovakat végre befoghatták, hogy az egyenesebb talajon húzzák.

"Ez határozottan a legbonyolultabb dolog, amit valaha tettem" - mondta Dr. Foster.

Az ausztrál dinoszaurusz szakértő, Stephen Poropat, a Swinburne Egyetem egyetértett abban, hogy a felfedezés nagyon ritka.

"Érdekes lelet, és nagyon jelentős." Dr. Poropat szerint az összes Brachiosaurus csontváz hiányos. "Minél több kövületet találunk, annál jobban megértjük, hogy milyen volt a Brachioszaurusz anatómiája, hol helyezkedik el a dinoszaurusz családfán, valamint milyen volt a viselkedése és ökológiája."

Matt Herne, a Flinders Egyetem paleontológusa egyetértett abban, hogy a ritka lelet segíthet megérteni a hiányosságokat.

A Bartlett család és két lovaik, Darla és Molly, akik segítették a fosszilis anyag visszaszerzését. Kép: Brian Engh

 Azt mondta, hogy a biomechanika modern technikája, amely a CT-letapogatásra és az izmok újjáépítésére támaszkodik, segít a tudósoknak összerakni azt, hogy a dinoszaurusz hogyan néz ki a teljes csontváz hiányában.

Forrás: abc.net.au.com

Menedék
Elon Musk gyermekmentő kapszulájának története

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/