Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A csillagos éjszakai arlequin varangy( Atelopus aryescue): 30 éve kihaltnak hitt békát találtak a tudósok

Kép: IFLScience

lág A csillagos éjszakai arlequin varangy(Atelopus aryescue​) : 30 éve kihaltnak hitt békát találtak a tudósok

 A biológusok a csillagos éjszakai arlequin varangyot majdnem három évtizeden át nem látták, azt feltételezték, hogy kihalt. Noha lenyűgöző fekete-fehér foltos megjelenése alapján nehéz megérteni, hogyan maradt  rejtve ezekben az években.A lenyűgöző varangy csak a Sierra Nevada de Santa Marta-ban él, tengerszint felett körülbelül 2000- 3500 méter magasságban, a Fundación Atelopus NGO kutatói találtak rá. Utoljára, amikor ezt a különleges állatot tudományos szempontból megfigyelték 1991-ben, csak hat különálló példányát ismerték, sokan attól tartottak, hogy az élőhelyük elvesztése mellett a kihalását egy halálos gombás kórokozó is okozhatja, amely sok nemzetségét elpusztította már

A helyi Sogrom közösség azonban tisztában volt azzal, hogy a faj életben van. Az arhuacói emberek hatalmas szellemi és kulturális jelentőséggel bírnak a varangyot illetően, amelyet "gounának" hívnak. A varangyok kiváló barométert jelentenek az általuk megosztott élőhelyek környezeti egészségéről. Az emberek és a kétéltűek harmóniában élnek és generációk óta "párbeszédet folytatnak".

„A Sierra Nevada de Santa Marta szentnek tekinthető hely, és a harlequin varangyok a víz őrzői és a termékenység szimbólumai" - mondta Kaneymaku Suarez Chaparro, a Sogrome közösség tagja és a Francisco José de Cladas kerület biológiai hallgatója. 

Miután észrevették a varangyok jelenlétét a környéken, a Fundación Atelopus biológusai négy évig folytattak megbeszélést a Sogrommal és spirituális vezetőikkel, hogy hozzáférjenek ennek az állatnak tanulmányozásához. A Sogrom ökoszisztémájának mély ismerete mellett a tudósok végül képesek voltak megtenni a 8 órás utat ezen a szent hegyen, hogy felfedezzék illetve  lefényképezzék a varangyot.

"Jelenleg nagyszerű lehetőségünk van a két világnézet összegyűjtésére, a fajok védelme és megőrzése érdekében: a nyugati tudományos ismeretek és az őslakos tudományok, kulturális és szellemi tudás által" - mondta Suarez Chaparro.

Összességében a csapat legalább 30 különálló csillagos éjszakai harlequin varangyot  ( Atelopus aryescue ) dokumentált, ami nem is rossz egy régen kihaltnak hitt faj részéről. 

Forrás: IFLScience!

José Luis Pérez-González, Ruperto Chaparro Villafaña, Jeferson Villalba Fuentes a varangy megtalálásának missziójában. Fundación Atelopus
Legek az állatvilágban - a gepárd
Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 09. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/