Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

23 millió dollárt érő " Űr WC"-ét fejlesztett ki a NASA

 23 millió dollárt érő " Űr WC"-ét fejlesztett ki a NASA

 A NASA hamarosan bemutatja vadonatúj űr WC-jét, amelynek értéke 23 millió dollár, s amit a nők szemelőtt tartásával terveztek. Ha a próba jól sikerül, akkor a csúcstechnológiájú WC-t használják az Artemis II repülési tesztjén , amelyet 2023-ra terveznek elindítani, és amelynek során az űrhajósok 10 napos küldetésre utaznak a Holdon túlra és vissza.

A legtöbb helyiségi űr WC-nél szívóernyőt használnak, hogy a az ürüléket eltávolítsák a testtől, a megfelelő tároló rendszerekbe. Az újonnan tervezett univerzális hulladékgazdálkodási rendszer (UWMS) ugyanazon az elven működik, de számos új funkcióval rendelkezik, amelyek segítik a higiéniát, a karbantartást és csökkentik az elkerülhetetlen szagot (ami nagyon fontos, a szűk kabinba bezárt űrutazók esetében). 

A különösen kívánatos fejlesztés, magában foglalja a levegő áramlásának automatikus elszívását, amely a WC fedelének felemelésével kezdődik, és segít csökkenteni a szagokat. Mivel a WC mikrogravitációban fog működni, lábtartókkal és kormánnyal is rendelkezik az űrhajósok stabilitásának biztosítása érdekében, szemben a régi kialakítással, amely combszíjakat használt.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
Az igazságos király
Beszélgetés Irene Gookkal a Lelkek Mezejéről

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/