Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

2020-ban az év vadvirága: A nemes májvirág

Kép: csodalatosbalaton.hu

 2020-ban az év vadvirága: A nemes májvirág

 A nemes májvirág kis termetű évelő növény, magassága alig éri el a 15 centimétert. Háromkaréjú levelei, amelyek csupán virágzás után vagy a virágzási idő vége felé jelennek meg, egész nyáron, ősszel és rendszerint télen is kitartanak, s csak az új levelek kihajtásakor pusztulnak el. A növény a nevét leveleiről kapta, melyek némileg a lebenyes felépítésű májhoz hasonlítanak. A virág rövid, szőrös tőkocsány csúcsán helyezkedik el, közvetlenül 3 csészeszerű fellevél fölött. A 6-10 virágtakaró levél többnyire kék, de rózsaszín vagy fehér is lehet. A növény gyengén mérgező.

 2020-ban Az év vadvirágává választották a nemes májvirágot, amely a Balaton-felvidék üdébb völgyeinek jellegzetes, kora tavaszi növénye.

 Háromkaréjú levelei, amelyek csupán virágzás után vagy a virágzási idő vége felé jelennek meg, egész nyáron, ősszel és rendszerint télen is kitartanak, s csak az új levelek kihajtásakor pusztulnak el. Régen májpanaszok és emésztési zavarok esetén használták. Elsősorban a Dunántúl déli felén Somogyban, Baranyában és Tolnában, valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban fordul elő.


2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
Amikor kevés a szó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 18. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/