Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kaliforniai ürge vagy földi mókus? (Otospermophilus beecheyi)

 Kaliforniai ürge vagy földi mókus? (Otospermophilus beecheyi)

  A kaliforniai ürge, vagy kaliforniai földi mókus vad farokcsóválással jelzi a lesben álló csörgőkígyónak, hogy éberen figyel, és ezzel elejét veszik támadásának – derítették ki amerikai kutatók.

 Az "ürgék" látszólag ártalmatlan helyzetekben is gyakran mutatták e viselkedést, de csak bizonyos napszakokban és olyan helyeken, ahol fokozott a kígyótámadás valószínűsége. A kutatók úgy vélekednek, hogy az állatok ezzel készítik fel a fiatalokat a lehetséges veszélyforrásokra. A farokcsóválás ugyanis különösen az idősebb ürgékre volt jellemző. Ezen felül az állatok az általuk észre nem vett kígyóknak is üzenik, hogy éberek, és a támadás csekély sikerrel kecsegtet.

A találkozások többségében sikerül az otospermophilusnak eltántorítani a kígyót támadási szándékától, vagy egyenesen elijeszteni. A siker elsősorban az ürge korának és a kígyótól való távolságnak a függvénye. A biológusok természetes környezetükben, Kaliforniában vették filmre az állatokat.

Korábbi kutatásokból ismert, hogy az otospermophilus-ok a hőre érzékeny csörgőkígyókkal való találkozáskor farkukat képesek felfűteni. A kígyó a meleget ebből adódóan az agresszió jeleként értelmezte.

 A legújabb DNS vizsgálatok alapján, a korábban alnemként kezelt taxonokat nemi rangra emelték. Tehát az Otospermophilus alnem tagjai manapság többé nem tartoznak az ürge(Spermophilus) nembe. Az Otospermophilus az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók(Rodentia)rendjébe, ezen belül a mókusfélék (Sciruidae) családjába tartozó nem.

Kép: inaturalist.ca
A kis gyufaárus lány
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 21. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/