Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kaliforniai ürge vagy földi mókus? (Otospermophilus beecheyi)

 Kaliforniai ürge vagy földi mókus? (Otospermophilus beecheyi)

  A kaliforniai ürge, vagy kaliforniai földi mókus vad farokcsóválással jelzi a lesben álló csörgőkígyónak, hogy éberen figyel, és ezzel elejét veszik támadásának – derítették ki amerikai kutatók.

 Az "ürgék" látszólag ártalmatlan helyzetekben is gyakran mutatták e viselkedést, de csak bizonyos napszakokban és olyan helyeken, ahol fokozott a kígyótámadás valószínűsége. A kutatók úgy vélekednek, hogy az állatok ezzel készítik fel a fiatalokat a lehetséges veszélyforrásokra. A farokcsóválás ugyanis különösen az idősebb ürgékre volt jellemző. Ezen felül az állatok az általuk észre nem vett kígyóknak is üzenik, hogy éberek, és a támadás csekély sikerrel kecsegtet.

A találkozások többségében sikerül az otospermophilusnak eltántorítani a kígyót támadási szándékától, vagy egyenesen elijeszteni. A siker elsősorban az ürge korának és a kígyótól való távolságnak a függvénye. A biológusok természetes környezetükben, Kaliforniában vették filmre az állatokat.

Korábbi kutatásokból ismert, hogy az otospermophilus-ok a hőre érzékeny csörgőkígyókkal való találkozáskor farkukat képesek felfűteni. A kígyó a meleget ebből adódóan az agresszió jeleként értelmezte.

 A legújabb DNS vizsgálatok alapján, a korábban alnemként kezelt taxonokat nemi rangra emelték. Tehát az Otospermophilus alnem tagjai manapság többé nem tartoznak az ürge(Spermophilus) nembe. Az Otospermophilus az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók(Rodentia)rendjébe, ezen belül a mókusfélék (Sciruidae) családjába tartozó nem.

Kép: inaturalist.ca
Piros jókedv
Medve, hagyma, hagyj ma!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/