Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Marsra 2018-ban

Fotó: egyptiangeographic.com

 2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Marsra 2018-ban

 Ez a különleges lehetőség  az óriási kutatóközpontok " fejéből" pattant ki,  hogy valamilyen módon az űrkutatás és az univerzum szerelmesei lehetőséget kapjanak egy " űrutazásra". Valósággá is vált, amint a NASA (az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrügyminisztériuma) bejelentette, hogy bárki a világon ott lehet a Marson, ha egyszerűen csak elküldi nevét a NASA weboldalán abból a célból, hogy ezeket a neveket feliratok formájában elküldjék a Vörös Bolygóra a szilícium mikrochipjein keresztül.

 Ezt a missziót 2018 májusában tervezték megindítani, és ugyanazon év novemberében szállították le terv szerint a Vörös Bolygó felszínére.

A Vörös Bolygó felfedezésének fontos lépéseként a NASA úgy gondolta, hogy bárki, akinek a nevét elküldik, kiveheti egy kis részét  az űr felfedezésének, amelyről eddig még korántsem  tudunk mindent.

A misszió bejelentése óta a regisztráció lezárásáig ( november helyett decemberig), mintegy 2 millió és 429 ezer nevet írtak a mikrochipbe. . A mikrochipet az InSight Lander robotjában helyezték el , amelyet az InSight űri misszióban használnak.  A mars-misszióhoz benyújtott jelentõs részvételi arány arra kényszerítette a NASA-t, hogy 2018 elején újabb mikrochip-et adjon hozzá a robothoz. Ennek célja az volt, hogy az űr rajongói részt vehessenek az utolsó fordulóban, és nyerhessenek „közösségi beszállókártyákat", amelyek letölthetők lettek a közösségi médián, miközben összegyűjtik a teljes mérföldszámot is. 

Valójában ez nem volt az első ilyen jellegű küldetés a NASA számára. Például a NASA Orion űrhajója 1,38 millió ember nevét hordozta a mikrochipjében, és az Orion missziója volt a jármű első repülése. Az említett jármű a jövőben űrhajósokat szállít a Holdra, a Marsra és más aszteroidákra, hogy felfedezzék őket.

Korábbi kísérletek

A tudósok majdnem fél évszázaddal ezelőtt már azzal kísérleteztek, hogy elmenjenek a Marsra, amikor a szovjetek 1963-ban megpróbálták elküldeni a Sputnik 24-et, de nem sikerült neki elhagyni a Földet. Tíz évvel később, konkrétan 1972-ben a szovjetek a „Mars 2" és a „Mars 3" elindítását hajtották végre. Az elsőnek sikerült leszállnia a Mars felszínére, míg a második megérkezett, de elvesztette a kapcsolatot, és 20 másodperc múlva meghibásodott. Sőt, 1974-ben a "Mars 6" leszállt a marsi felszínre, de ismételten elvesztették vele a kapcsolatot .


Fotó: egyptiangeographic.com

 Az InSight küldetést a NASA egész története során a legfontosabb küldetésnek tekintik, mivel ez az első szonda, amely a Mars mélyére néz, és a felszínén túlmutat. Célja a bolygó belső részeinek tanulmányozása, a hegyvidéken keresztül zajló „földrengések" (a Mars földrengései) meghallgatásával. Ezek a marsquakes szeizmikus hullámok különböző geológiai anyagokon keresztül, különböző sebességgel továbbítják a jeleket a tudósoknak a bolygó összetételéről és belső szerkezetéről. Ezenkívül segít nekik kitalálni, hogy miként alakult ki a Mars eredetileg, mivel ez egy szárazföldi bolygó .

1976-ban az amerikaiak két szonda elindításával léptek be az űrversenybe: „Viking 1" és „Viking 2.". Az első 6 évig működött, az utóbbi 3 év és 7 hónapig. 1989-ben a szovjetek újra csatlakoztak a játékhoz, 15 éves szünet után, a „Phobos 1" és a „Phobos 2" indításával. A Phobos 1 nem érte el a marsi felszínt, míg a másik elvesztette az érintkezést a leszállás előtt. 1999-ben az amerikai szonda, nevezetesen a „Mars Polar Lander" megbukott a leszállás során a Marson. A két amerikai „Spirit" és „Opportunity" szondának azonban sikerült leszállni a Mars felszínén 2003-ban. Az elsõ 6 év és 2 hónap működött, utóbbi a mai napig még mindig jár a Mars felszínén, és még az adatokat is visszaküldi a Földnek .

Más bolygók

Ha valaki lépést tart a NASA legfrissebb tanulmányaival, kutatásaival és projektjeivel, akkor észre fogja venni, hogy mindig új módszereket keresnek a felfedező küldetések más bolygókra küldésére. Nagyon sok szondát küldtek, hogy tanulmányozzák és feltárják a Naprendszer más bolygóit. A legfontosabb ezek közül a „Messenger" szonda, amelyet a Merkúrhoz küldtek, hogy megvizsgálja annak felületét és mágneses mezejét, és felfedezze a vulkáni lerakódásokat. Ezenkívül a „Juno" szondát sikerült elküldeni a Jupiterre, hogy vessen egy pillantást vastag atmoszférájára, fedezze fel annak kémiai összetételét és tanulmányozza a hurrikánjait, különös tekintettel a nagy vörös folt jellegzetességeire .

Fotó : egiptyangeographic.com

 A távoli bolygók közül a Szaturnuszt szintén meglátogatták, a „Cassini" szonda a sóvizét fedezte fel a holdja „Enceladus" felületén, amely tartalmazhat bizonyos szerves anyagokat. Ezenkívül a szonda egy másik holdját a „Titánt", fedezte fel, amely tudósok szerint hasonló ahhoz Földhöz, még mielőtt az élet megjelent volna a felszínén. Ezenkívül az „New Horizons" szondának sikerült egészen Plutóig és a Kuiperi övig menni, hogy felfedezzék a bolygót, a holdjait és a Naprendszert körülvevő hó üstökösöket. A „Voyager 1" és a „Voyager 2" átjutott a külső Naprendszerbe, és belépett a Jupiter és a Szaturnusz közötti csillagközi térbe, miközben ez utóbbi az Uránt és az Neptunust is felfedezte.


Forrás: egyptiangeographic.com

Az Apple 2, 5 milliárd dollárral támogatja a kalif...
Mamut-barlang Nemzeti Park, Kentucky

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/