Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t

 10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t

A 10 éves Selah Schneiter lett a legfiatalabb személy, aki 2019. júniusában felmászott az El Capitanra a Yosemite Nemzeti Parkban

Az El Capitan egy sziklaképződmény a Yosemite Nemzeti Parkban , a Yosemite-völgy északi oldalán. A gránit monolit körülbelül 914 m az alaptól a csúcsig a legmagasabb részén, 1958- ban hódították meg először és azóta népszerű célpont a hegymászók körében . A gyakorlatilag sima fal, az egyik legnagyobb kihívás a szakértők számára.

Az eddigi legfiatalabb mászó, aki megmászta az El Capitan sima falát Scott Cory 11 éves fiú volt , 2001 nyarán.

Néhány héttel ezelőtt, egy 10 éves kislány tett kísérletet, és meg is döntötte Scott rekordját. Jelenleg tehát Selah Schneiter a legfiatalabb személy, aki felmászott az El Capitanra, nem több mint 5 nap alatt. Szülei, Mike és Joy Schneiter, beleszerettek ebbe a 3000 láb hosszú gránit monolitba, még Selah születése előtt. Apja hegymászó vezető Colorádóban. A kislány gyakorlatilag itt nőtt fel. Három napos volt, amikor először megérintette a sziklát és alig tanult meg járni, már viselte a sziklamászó hevedert. 6- 7 éves korában már arról álmodozott, hogy megmássza azt.

"Nem feltétlenül vagyok különleges gyerek vagy ilyesmi - mondja. Csak egy normális gyerek vagyok. Nincs semmi különbség. Normális iskolába járok. "

Selah azt mondta, bár voltak nehéz pillanatok,az El Capitan megmászása közben, ami tulajdonképpen álma megvalósulása is egyben, mégis számára inspiráló és hihetetlen élmény volt.

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 19. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/