Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t

 10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t

A 10 éves Selah Schneiter lett a legfiatalabb személy, aki 2019. júniusában felmászott az El Capitanra a Yosemite Nemzeti Parkban

Az El Capitan egy sziklaképződmény a Yosemite Nemzeti Parkban , a Yosemite-völgy északi oldalán. A gránit monolit körülbelül 914 m az alaptól a csúcsig a legmagasabb részén, 1958- ban hódították meg először és azóta népszerű célpont a hegymászók körében . A gyakorlatilag sima fal, az egyik legnagyobb kihívás a szakértők számára.

Az eddigi legfiatalabb mászó, aki megmászta az El Capitan sima falát Scott Cory 11 éves fiú volt , 2001 nyarán.

Néhány héttel ezelőtt, egy 10 éves kislány tett kísérletet, és meg is döntötte Scott rekordját. Jelenleg tehát Selah Schneiter a legfiatalabb személy, aki felmászott az El Capitanra, nem több mint 5 nap alatt. Szülei, Mike és Joy Schneiter, beleszerettek ebbe a 3000 láb hosszú gránit monolitba, még Selah születése előtt. Apja hegymászó vezető Colorádóban. A kislány gyakorlatilag itt nőtt fel. Három napos volt, amikor először megérintette a sziklát és alig tanult meg járni, már viselte a sziklamászó hevedert. 6- 7 éves korában már arról álmodozott, hogy megmássza azt.

"Nem feltétlenül vagyok különleges gyerek vagy ilyesmi - mondja. Csak egy normális gyerek vagyok. Nincs semmi különbség. Normális iskolába járok. "

Selah azt mondta, bár voltak nehéz pillanatok,az El Capitan megmászása közben, ami tulajdonképpen álma megvalósulása is egyben, mégis számára inspiráló és hihetetlen élmény volt.

Egérfagyi
Legyél Te is "Művész"! - Utazó Múzeum - Családi al...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 28. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/