Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Miért szeretik a cicák a dobozokat?

Miért szeretik a cicák a dobozokat?

 Miért szeretik a cicák a dobozokat?

 Elsősorban azért, mert emlékezteti őket az anyukájukra.

A háziasított macskák viselkedésének megértése érdekében érdemes megnézni, hogy macska unokatestvéreik hogyan viselkednek a vadonban. Amikor az anyamacskák születni készülnek, fészket készítenek egy kicsi, félreeső területen, amely védett a ragadozóktól. A háziasított macskák is ezt teszik - ha valaha is volt otthonodban egy várandós macska, akkor észrevehetted, hogy a vendégszekrényben vagy más nehezen megkereshető helyen helyezkedik el, hogy világra hozza kiscicáit.

Egy doboz kitűnő rejtekhelyet biztosít számukra, nem csak ebben a meghitt időszakban. Innen megfigyelhetik zsákmányukat, mielőtt felpattannak, majd visszavonulhatnak, amikor a vadászat befejeződik.

Nem csoda hát, hogy amikor macskáknak adsz rejtekhelyet, sokkal boldogabbak. Az Applied Animal Behaviour Science által közzétett, egy kicsi 2014-es tanulmányban a holland kutatók bebizonyították, hogy azok a macskák, akiknek voltak dobozaik gyorsabban elrejtőztek, és kevésbé voltak stresszben, mint azok a macskák, akiknél nem volt doboz.

Hogyan csaljuk a számítógép fogságából a gyereket ...
Született egy kis tapír

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2019. október 16. szerda

Captcha kép