Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aggódnunk kell? Ég az Amazonas!

Fotó: merkur.de

Aggódnunk kell? Ég az Amazonas! 

 Az elmúlt napokban a médiában mindenfelől özönlöttek a hírek, hogy az Amazonas, a tüdő, amely bolygónk oxigénjének 20% -át termeli, lángokban áll. Az esőerdők szén-dioxid tároló hatásuk miatt tisztítják is a levegőt, ezzel hátráltatva a klímaváltozást.

Bár szörnyű ami történik ez még nem jelenti azt, hogy félnünk kellene az oxigénhiány bekövetkezte miatt. Annak ellenére, hogy a növények fotoszintézise is felelős az oxigénünkért, ez csak egy apró rész ami hozzájárul a levegő oxigéntartalmához. Még ha a Föld összes szerves anyagát is egyszerre elégetnék, a világ oxigénjének kevesebb, mint 1% -a fogyna el. A Life Science szerint valójában a Föld szinte teljes lélegző oxigénje az óceánokból származik, és elegendő ahhoz, hogy évmilliókig kitartson. Számos okkal lehet megrémülni tehát az ez évi Amazonas-tüzek miatt, de a Föld oxigénellátásának kimerülése nem tartozik ezek közé.

Ilyen például az a tény, hogy a trópusi erdőkben sok növény- és állatfaj él, amelyek sehol máshol a világon, mindezek mellett pedig fontos menedékhelye az őslakosoknak.

A brazil INPE szerint, január és augusztus között több, mint 74 ezer tüzet észleltek, a tavalyi évhez képest eddig csaknem 40 ezerrel többet. Ricardo Mello, a WWF Amazon programjának vezetője szerint, a tüzek a rekord méretű erdőirtás következményei. A természetvédelmi képviselők Jair Belsonarot, a brazil elnököt vádolják, akiről már, a nagymértékben pusztuló méhek kapcsán is olvashattunk. Ez esetben azért okolják, mert ösztönözte a fakitermelőket és a gazdálkodókat, hogy „ tisztítsák meg a földeket" és írtsák ki az útjukban álló erdőket. 

Legek az állatvilágban - a kaméleon
Víz alatti karácsony, avagy ahogyan a halak énekel...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 04. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/