Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szerkesztő

A Dió Magazin Technikai részleg

Dió Magazin - 2021 - Október

Fájl neve: 2021-Dio-Magazin-oktober
Fájl mérete: 19.1 mb
Fájl letőltése

Egy évvel az utolsó tűzesetek felszámolása után egyre nyilvánvalóbbá váltak a kihalásra ítélt fajok Ausztrália mérsékelt égövi erdőterületein, miután a több, mint 20 százalékuk megsemmisült. 100 biológus dolgozott azon, hogy felmérjék, melyek azok a fajok (gerincesek és gerinctelenek) amelyeket fel kell venni a Nemzetközi Természetvédelmi Unió Vörös Listájára. Környezetvédelmi cikkünkből további részletekkel jövünk.
A kabócák az Antarktisz kivételével minden földrészen megtalálhatók. Bármilyen meglepő, ebből Európában csak öt fajuk ismert. Elképesztő megjelenésükkel régóta a tudósok kedvencei. Ebben a számban bemutatunk mi is néhányat és beszámolunk az életmódjukról.
Tudtad- e, hogy létezik egy olyan állat, amelyik 500 voltos feszültséget is képes előállítani? Ez a különleges állat az Amazonas területén él, méghozzá a vízben.
Farkas Tekla lovassorozatában őseink életmódját és legjobb barátjukat, a lovakat mutatja be. Megismerheted, mit is jelent a nomád életmód, amely a számtalan kaland mellett rengeteg veszélyt is jelentett.
Thaiföldről hoztunk érdekességeket országbemutató sorozatunkban. Ha kíváncsi vagy, milyen érdekességeket tartogat ez a meseszép ország, tarts velünk!
Kisokosunkból megtudhatod, hogyan készül a szén. Nem kell eltelnie sok millió évnek ahhoz, hogy szén keletkezzen. Magunk is elkészíthetjük őket. Hogyan? Nos, mi ezt is eláruljuk.
Gondolkodtál- e már azon, hogy hogyan is kezdődött a fényképezés? Elmeséljük neked a fényképezés történetét, egészen a kezdetektől.
A gyerekfeltalálók közül Fülöp Ádám és Klinkó Krisztián okoskesztyűjét ismertetjük meg veletek, ami lehetővé teszi a vakoknak és látássérülteknek, hogy ne csak a Braille-írást tudják elolvasni, hanem bármilyen nyomtatott szöveggel is önállóan megbirkózzanak.
Továbbá csodás mesék és versikék várják a legkisebbeket, ahogyan eddig is. Kalandozhatsz egy tündéri ikerpárral Álomtündér palástján utazva, megismerkedhetsz Pöfivel, az ovis kis sárkánnyal, akire egy mindent megváltoztató mandulaműtét vár, találkozhatsz a szemüveges rókával, Félix további kalandjaival, végig kísérheted a szárnyas kicsi felhőt első útján, megismerheted Erzsikét, a mozgékony, sportos királylányt, betekintést nyerhetsz a szorgos hangyák életébe, egy mozgató versikével meg is mozgatunk, amennyiben kedvet kapsz hozzá, mesélünk az őszről, együtt szorozhatunk és ellátogathatunk a Berekerdő közepébe. Sás Károly bácsival pedig közösen felállítjuk a sátrat, közben gyermekkori sátorozó élményeiről mesél.
Várunk Téged nagy szeretettel, tarts most is velünk!

Vakok és gyengén látoknak is van már lehetőségük olvasni a Dió Magazint: itt

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Őszi kép
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/