Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szerkesztő

A Dió Magazin Technikai részleg

Dió Magazin - 2021 - Május

Fájl neve: 2021-Dio-Magazin-majus
Fájl mérete: 34.8 mb
Fájl letőltése
Dió Magazin - 2021 - Május

Boldog Anyák napját kívánunk minden kedves édesanyának!
Magazinunk májusi számában bemutatjuk a tavasz legelső beporzóit, a poszméheket, akik a túlélő ösztöneiknek hála, találékony megoldást fejlesztettek ki, hogy meggyorsítsák a növények virágzását.
Bemutatjuk a fehér csér különleges fészkelési technikáját. Ezek a madarak a leglehetetlenebb helyre rakják le a tojásaikat anélkül, hogy fészket építenének. Mindennek ellenére a fehér csér sikeresebben szaporodik, mint sok más, az óceáni szigeteken fészkelő madár.
Farkas Tekla lovassorozatában bemutatja a patások óriását, a shiret. Ez az állat az angolok nemzeti kincsévé nőtte ki magát. Korábban mezőgazdaságban használták, ugyanis rendkívül erős és jól bírja a terhelést, de ma már inkább hobbi lóként van jelen életükben. Bemutatókon sokszor találkozhatunk vele, hiszen mérete magáért beszél, lenyűgöző és tiszteletet parancsol.
Országbemutató sorozatunkban Csehországból hoztunk érdekességeket.
Biztosan hallottál már Kolumbuszról, aki felfedezte Amerikát. Ha hiszed , ha nem Kolumbusz egész életében nem tudta, hogy egy új földrészt fedezett fel. Háromrészes sorozatunkban most az életútja kezdetét mutatjuk be.
85 éves korában meghalt Törőcsik Mari (1935–2021), a Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki 1976.-ban a cannes-i filmfesztiválon a legjobb női alakításért járó díjat is elnyerte. A művésznő egy olyan becsületes, őszinte, igazán jó ember volt, aki puszta létezésével is túlmutatott Önmagán. Magazinunkban barátjával, Kellár F. János Immánuellel beszélgetünk.
Gyermekeknek szóló írásainkban folytatódnak Fanyar Nyanyar és Mafla Tóbiás további kalandjai. Olvashatunk a királyról és a Napról, hiú Grétáról, a várúr kívánságáról, és egy méhecske teljes életéről. Az anyukáknak köszöntésére gyönyörű versikékkel készültünk, ha még eddig nem tudtad mivel lepd meg anyukádat, most alkalmad van választani közülük.
Sás Károly egy újabb kedves gyermekkori emlékét osztja meg velünk.
Várunk mindenkit szeretettel!

Tavasz tündér bontsd ki szirmát...
A spártai nevelés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/