Aktuális események

Kérlek, olvasd el a Használati feltételek

A keverék kutyák

Fontos tudnivalók a kóbor kutyákról

A kóbor kutyák többsége keverék eb, így különösen fontos tudnunk róluk néhány dolgot.
A kilencvenes években rettentő divatos volt a németjuhász, még jobban, mint most. Viszont nagyon kevesen tudtak csak bánni is velük, ezért sok németjuhász került utcára. Mai napig felfedezhető az utcán lévő kóbor ebek sokaságán a németjuhász rokonság.
A korcsok, ahogy nevezik általában a keverékeket, semmivel nem rosszabb társak az ember számára a fajtisztáknál. Vannak persze hátrányaik, ám előnyeik is.

A kuvasz

A kuvasz az egyik legősibb magyar fajta

Elődeinkkel érkezetek a Kárpát-medencébe, és eredeti foglalkozásuk a pásztorkodás volt. De nem is igazán a terelésben jeleskedtek, hanem a nyáj őrzésében. Megküzdöttek tolvajokkal, medvékkel, farkasokkal, bármivel, ami a nyájat veszélyeztette.

A rövid szőrű magyar vizsla

Remek családi és vadászkotya a Magyar Vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla az egyik legsikeresebb magyar kutyafajta. Hódítása már Nyugat-Európában is elkezdődött, s Amerikában is egyre gyakoribb. Nem véletlenül. A magyar vizsla a legsokoldalúbb vadászkutya. Ami csak egy vadászkutya dolga lehet, meg tudja csinálni. Sikerének is ez az egyik kulcsa. Mindemellett remek családi kutya is. Jól kijön a család minden tagjával. Házőrzőnek viszont már nem túl jó. Igaz, hogy jelez, ha idegen jön, de mást aligha tesz.

Mire figyelj, ha kutyust akarsz

Hogyan válasszunk kutyát?

A jó választás fontos része annak, hogy később boldog gazdi legyél. Hiszen a kutyák egyszerre hasonlóak és teljesen mások. Minden fajtának megvannak a saját tulajdonságai és igényei, így mindegyikhez egy kicsit más ember kell.

1. Ez lesz-e az első kutyád?

Ha még nincs tapasztalatod a kutyanevelés terén, akkor kedvenced föléd kerekedhet, ami elég sok gondot okozhat. Ezért fontos utánajárni, hogy mennyire tanulékony egy kutya, mennyire ajánlják kezdőknek.

A 2018-as év emlőse – a földikutya

A földikutya

A földikutyát választották Az év emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjában. Az év emlőse címet minden évben egy olyan állatfaj kapja, mely valamilyen okból fokozott odafigyelést igényel. A jelenlegi „befutó” épp élőhelyének szűkülése miatt.

A földikutya (Nannospalax leucodon) megjelenésével kapcsolatos legfontosabb információ, hogy ezeknek az állatoknak mintha nem is lenne szemük… Hallásuk viszont jó. Testalkatuk hengerszerű, átlag 17-20 cm hosszúak. Fejük vastag, lapított és törzsüknél szélesebb. Fülkagylóik nincsenek, mákszemnyi szemüket bőrhártya borítja, és csak arra alkalmasak, hogy megkülönböztessék a fényt és a sötétséget. 

Méhkolibri a legkisebb madár

Méhkolibri a legkissebb madárka

Testhossza 6 milliméter, testtömege 1,6-2 gramm. Nektárral táplálkozik, de szívesen elfogyaszt rovarokat is. Apró termete és a repülés közben hallható hangja a méhre emlékeztet, ezt a hangot a másodpercenkénti 30-80 szárnycsapása váltja ki.

Legek az állatvilágban - a gepárd

Na ki a leggyorsabb állat?

A leggyorsabb emlős rövidtávon – a gepárd.
Rövidtávon néhány másodperc alatt 110-120 km/ó sebességre is képes felgyorsulni. A vadászathoz ezért nincs is szüksége társakra, elegendő elképesztő sebességét használnia a zsákmányszerzéshez. Karmai félig visszahúzhatók, ami segít neki a gyorsulásnál és a manőverezésnél is. Az eddigi gepárd-rekordot 1955-ben jegyezték fel. Akkor 20 másodperc alatt 640 méter távolságot tett meg egy gepárd, vagyis 115,2 km/ó sebességgel futott.

Legek az állatvilágban - a lajhár

A leglassúbb emlős – a háromujjú lajhár.

A háromujjú lajhár Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben él. A talajon egy percbe telik neki, amíg mászva megtesz 2 métert. Ennél nagyobb „sebességre” csak az anyalajhár képes, aki 4,3 m/perc sebességgel „száguld”, ha kölyke hívja.

Legek az állatvilágban - a kaméleon

A Kaméleon nyelve

A háromszarvú kaméleon a faágon lábujjain haladva milliméterről milliméterre cserkészi be áldozatát. Az ujjak egymással ellentétes irányban állnak, hogy minél jobban meg tudjon velük kapaszkodni. A kiszemelt rovar, pók, vagy skorpió az utolsó pillanatig semmi sem vesz észre a közeledő kaméleonból, olyan tökéletesen beleolvad zöld testével a növényzetbe. Összenőtt szemhéjú szemei egymástól függetlenül mozgathatók, így kitűnő térlátással rendelkezik, és pontosan be tudja mérni a zsákmány távolságát.