Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő magazin

A keverék kutyák

Keverék kutya
Keverék kutya

Fontos tudnivalók a kóbor kutyákról

A kóbor kutyák többsége keverék eb, így különösen fontos tudnunk róluk néhány dolgot.
A kilencvenes években rettentő divatos volt a németjuhász, még jobban, mint most. Viszont nagyon kevesen tudtak csak bánni is velük, ezért sok németjuhász került utcára. Mai napig felfedezhető az utcán lévő kóbor ebek sokaságán a németjuhász rokonság.
A korcsok, ahogy nevezik általában a keverékeket, semmivel nem rosszabb társak az ember számára a fajtisztáknál. Vannak persze hátrányaik, ám előnyeik is.

A kuvasz

A kuvasz
A kuvasz

A kuvasz az egyik legősibb magyar fajta

Elődeinkkel érkezetek a Kárpát-medencébe, és eredeti foglalkozásuk a pásztorkodás volt. De nem is igazán a terelésben jeleskedtek, hanem a nyáj őrzésében. Megküzdöttek tolvajokkal, medvékkel, farkasokkal, bármivel, ami a nyájat veszélyeztette.

A rövid szőrű magyar vizsla

A rövid szőrű magyar vizsla
A rövid szőrű magyar vizsla

Remek családi és vadászkotya a Magyar Vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla az egyik legsikeresebb magyar kutyafajta. Hódítása már Nyugat-Európában is elkezdődött, s Amerikában is egyre gyakoribb. Nem véletlenül. A magyar vizsla a legsokoldalúbb vadászkutya. Ami csak egy vadászkutya dolga lehet, meg tudja csinálni. Sikerének is ez az egyik kulcsa. Mindemellett remek családi kutya is. Jól kijön a család minden tagjával. Házőrzőnek viszont már nem túl jó. Igaz, hogy jelez, ha idegen jön, de mást aligha tesz.

Mire figyelj, ha kutyust akarsz

Mire figyelj, ha kutyust akarsz
Mire figyelj, ha kutyust akarsz

Hogyan válasszunk kutyát?

A jó választás fontos része annak, hogy később boldog gazdi legyél. Hiszen a kutyák egyszerre hasonlóak és teljesen mások. Minden fajtának megvannak a saját tulajdonságai és igényei, így mindegyikhez egy kicsit más ember kell.

1. Ez lesz-e az első kutyád?

Ha még nincs tapasztalatod a kutyanevelés terén, akkor kedvenced föléd kerekedhet, ami elég sok gondot okozhat. Ezért fontos utánajárni, hogy mennyire tanulékony egy kutya, mennyire ajánlják kezdőknek.

A 2018-as év emlőse – a földikutya

földikutya
földikutya

A földikutya

A földikutyát választották Az év emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjában. Az év emlőse címet minden évben egy olyan állatfaj kapja, mely valamilyen okból fokozott odafigyelést igényel. A jelenlegi „befutó” épp élőhelyének szűkülése miatt.

A földikutya (Nannospalax leucodon) megjelenésével kapcsolatos legfontosabb információ, hogy ezeknek az állatoknak mintha nem is lenne szemük… Hallásuk viszont jó. Testalkatuk hengerszerű, átlag 17-20 cm hosszúak. Fejük vastag, lapított és törzsüknél szélesebb. Fülkagylóik nincsenek, mákszemnyi szemüket bőrhártya borítja, és csak arra alkalmasak, hogy megkülönböztessék a fényt és a sötétséget. 

Az utolsó csukja be a kaput!

A kép csak illusztráció
Hangya

Önfeláldozó hangyák

A nap végén a Forelius pusillus hangyakolónia néhány tagja feláldozza magát, hogy a közösség biztonságban vészelhesse át az éjszakát.

Ha támadás ér egy hangyabolyt, az első számú szabály, hogy az egyed meghal a többiekért. Arra azonban a lengyel kutató, Adam Tofilski és biológuscsapata mutatott rá a krakkói mezőgazdasági egyetemen, milyen messzemenőkig érvényesülhet ez az áldozatkészség, még „békeidőkben” is.

Legek az állatvilágban - a gepárd

Na ki a leggyorsabb állat?

A leggyorsabb emlős rövidtávon – a gepárd.
Rövidtávon néhány másodperc alatt 110-120 km/ó sebességre is képes felgyorsulni. A vadászathoz ezért nincs is szüksége társakra, elegendő elképesztő sebességét használnia a zsákmányszerzéshez. Karmai félig visszahúzhatók, ami segít neki a gyorsulásnál és a manőverezésnél is. Az eddigi gepárd-rekordot 1955-ben jegyezték fel. Akkor 20 másodperc alatt 640 méter távolságot tett meg egy gepárd, vagyis 115,2 km/ó sebességgel futott.

Legek az állatvilágban - a kaméleon

A Kaméleon nyelve

A háromszarvú kaméleon a faágon lábujjain haladva milliméterről milliméterre cserkészi be áldozatát. Az ujjak egymással ellentétes irányban állnak, hogy minél jobban meg tudjon velük kapaszkodni. A kiszemelt rovar, pók, vagy skorpió az utolsó pillanatig semmi sem vesz észre a közeledő kaméleonból, olyan tökéletesen beleolvad zöld testével a növényzetbe. Összenőtt szemhéjú szemei egymástól függetlenül mozgathatók, így kitűnő térlátással rendelkezik, és pontosan be tudja mérni a zsákmány távolságát.