Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A rövid szőrű magyar vizsla

A rövid szőrű magyar vizsla

Remek családi és vadászkotya a Magyar Vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla az egyik legsikeresebb magyar kutyafajta. Hódítása már Nyugat-Európában is elkezdődött, s Amerikában is egyre gyakoribb.

Nem véletlenül. A magyar vizsla a legsokoldalúbb vadászkutya. Ami csak egy vadászkutya dolga lehet, meg tudja csinálni. Sikerének is ez az egyik kulcsa. Mindemellett remek családi kutya is. Jól kijön a család minden tagjával. Házőrzőnek viszont már nem túl jó. Igaz, hogy jelez, ha idegen jön, de mást aligha tesz.

A rövid szőrű magyar vizsla

Mivel szőre rövid, „kutya szaga” se nagyon van. Tehát aki azt nem szereti, ilyen kutyát vegyen.
Arra viszont figyelj oda, hogy nagyon sok mozgásra van szüksége. Ha a vizslát sétáltatni viszed, hamar rájössz, hogy valójában futni indultál el vele. Rengeteg energia van benne, ami kisgyerek közelében gond is lehet. S gondot okozhat ez tanításkor is, mert nem tud nagyon sok ideig egy dologra koncentrálni. Tehát nem buta, csak nem bír sokáig egy helyben üldögélni. Fegyelmezésnél viszont általában elég megemelni a hangunkat, s rögtön tudja, hogy rosszat tett.
Ez a kutyafajta imádja a gazdáját. Ha teheti, nem mozdul el mellőle soha. Aki ezt kényelmetlennek érzi, ne akarjon ilyen kutyát.
Megfelelően szocializálni kell, vagyis már kiskorában más emberek közé vinni, hisz nem éppen egy kisméretű fajta, ráadásul vadászkutya is. Imádja más kutyák társaságát.
Ha unatkozik, akkor rág. Mindent. Ezt úgy előzheted meg, hogy sokat játszol és sétálsz, vagyis futsz vele.
Tehát nagyon egészséges kutya, remek családi eb, ám hatalmas energia van benne. Olyanoknak ajánlom, akik esetleg futáshoz akarnak társat. Máskülönben pedig csak tapasztalt gazdáknak, mert ezt a hatalmas energiát csak úgy lehet megzabolázni, ha tudod, mit csinálsz.
Magyarországon nagyon elterjedt, s ennek örülök, hisz jó, ha így szeretjük a saját „dolgainkat”.

Fodor-Nagy Gergely

Koca anyó
A spártai nevelés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/