földikutya

A földikutya

A földikutyát választották Az év emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjában.

Az év emlőse címet minden évben egy olyan állatfaj kapja, mely valamilyen okból fokozott odafigyelést igényel. A jelenlegi „befutó” épp élőhelyének szűkülése miatt.

A földikutya (Nannospalax leucodon) megjelenésével kapcsolatos legfontosabb információ, hogy ezeknek az állatoknak mintha nem is lenne szemük… Hallásuk viszont jó. Testalkatuk hengerszerű, átlag 17-20 cm hosszúak. Fejük vastag, lapított és törzsüknél szélesebb. Fülkagylóik nincsenek, mákszemnyi szemüket bőrhártya borítja, és csak arra alkalmasak, hogy megkülönböztessék a fényt és a sötétséget.

a földikutyaLeginkább a föld alatt érzik jól magukat, csak ritkán bukkannak fel a felszínen. Földalatti otthonát első lábaival kaparja ki. A „munkában” segítségére van „túró szerve”, vagyis az orra, amivel a járat falát „kitapasztja”, sőt metszőfogait is használja közben a talajdarabok kiharapására.

 

Növényi gyökerekkel táplálkoznak. Lakott területeken viszont nem találkozhatunk vele, így a veteményesekre nem jelentenek veszélyt.

A földikutya Európa területén alakult ki közel kétmillió évvel ezelőtt, így a magyarság történetének fontos eseményei szó szerint mind-mind fejük fölött dübörögtek el.

Magyarországon a földikutya három fajtája fordul el, de olyan kicsi számban, hogy a kihalás veszélye fenyegeti őket. A földikutya tehát fokozottan védett faj. Egy példány eszmei értéke egymillió forint.

a földikutya